Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert kookt de kunstactualiteit na. Deze week ‘Gâteau’ van D.D. Trans.
INSPIRATIE
Van banale voorwerpen – soms gevonden, soms gekocht in doe-het-zelfwinkels – maakt kunstenaar Frank Tuytschaever, alias D.D. Trans, readymades. Hij trekt ze uit hun context en voegt een minimaal laagje poëzie toe, waardoor de alledaagse betekenis verschuift.
Chef Matthieu Beudaert: ‘Ook al heet dit werk ‘Gâteau’, toch herinterpreteerde ik het als de Belgische oerklassieker: friet met diverse sauzen. Ik doe het omgekeerde van D.D.Trans: hij maakte zelf al werken waarbij hij een zak aardappelen of frieten een surrealistische draai geeft.’
RECEPT
Voor de friet:
- Schil en snijd frietaardappelen in gelijkvormige balken van bij voorkeur 1 cm dik.
- Kook de frieten ongeveer 10 minuten in bijna kokend water.
- Frituur krokant en goudbruin op 180 °C in plantaardige olie.
Voor de frietsauzen:
- Meng klassieke mayonaise met evenveel Griekse yoghurt.
- Meng deze basis met verschillende smaken: ketchup, curry, paprikacoulis, puree van peterselie.
EXPO
‘Cote à Cote’, de eerste soloshow van D.D. Trans bij Geukens & De Vil: tot 15 november, Zeedijk 735 in Knokke. Open za en zo, van 11 tot 13 uur en van 15 tot 18 uur, www.geukensdevil.com