Het kunstwerk ‘Stars of Everything’ van Thornton Dial (links) en carpaccio van sint-jacobsnoten (rechts).
Het kunstwerk ‘Stars of Everything’ van Thornton Dial (links) en carpaccio van sint-jacobsnoten (rechts).
© Piet De Kersgieter

Recept | Carpaccio van sint-jacobsnoten volgens Thornton Dial

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Stars of Everything’ van Thornton Dial, te zien in de Royal Academy in Londen.

In ‘Chef-d’Œuvre’ ontmoeten kunst en koken elkaar in de recepten van chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert van restaurant Table d’Amis.

‘Veel musea en galeries doen de jongste jaren moeite om vrouwelijke kunstenaars of zwarte artiesten een podium te geven. Terecht, de kunstwereld is veel te lang ‘white male only’ geweest. Op de expo ‘Souls grown deep like the rivers’ in Londen hangt twintigste-eeuws werk van zwarte Afro-Amerikaanse kunstenaars uit de zuidelijke staten. Ze werden vaak geconfronteerd met racisme, slavernij en armoede.’

Advertentie
Advertentie

‘Thornton Dial (1928-2016) werd geboren op een katoenplantage en werkte in een smederij, maar begon in 1981 kunstwerken te maken met gevonden voorwerpen, afval en schroot. Zoals deze ‘Stars of Everything’, een assemblage van textiel, rietjes, olie, verf en opengeknipte verfblikken, die op bloemen lijken.’

‘Voor dit gerecht ging ik – net als Dial – in de natuur op zoek naar readymade-ingrediënten. Vandaar de sint-jakobsnoten en de eetbare veldbloemen: ‘found footage’, opgewaardeerd tot een culinair kunstwerk.’

‘Stars of Everything’ van Thornton Dial, een assemblage van textiel, rietjes, olie, verf en opengeknipte verfblikken, die op bloemen lijken.
‘Stars of Everything’ van Thornton Dial, een assemblage van textiel, rietjes, olie, verf en opengeknipte verfblikken, die op bloemen lijken.

Recept

Carpaccio van sint-jacobsnoten volgens Thornton Dial

Advertentie

Ingrediënten (2 personen)

  • 6 verse sint-jakobsnoten
  • Koolzaadolie
  • Szechuanpeper
  • 1 dl volle room
  • Zwarte peper
  • Sap van en zeste van 1 limoen
  • Bloemen en kruiden volgens het seizoen
Carpaccio van sint-jacobsnoten volgens Thornton Dial.
Carpaccio van sint-jacobsnoten volgens Thornton Dial.
© Piet De Kersgieter
Advertentie
Advertentie

Bereiding

  1. Bestrooi de sint-jakobsnoten met zout en laat ze tien minuten staan.
  2. Spoel het zout af en dep ze droog.
  3. Leg ze in een pan en brand de zijkanten rondom met een gasbrandertje.
  4. Laat ze opnieuw afkoelen in de koelkast.
  5. Snij elke sint-jakobsnoot overlangs in drie gelijke plakjes.
  6. Strijk in met wat koolzaadolie, werk af met zeste van limoen en szechuanpeper.
  7. Klop de room licht lobbig met het sap van een halve limoen.
  8. Kruid af met zout.
  9. Leg de sint-jakobsnoten naast elkaar in de vorm van een vierkant en strijk er de room over.
  10. Werk af met verse bloemen en kruiden van het seizoen.
Advertentie