Asperges à la flamande, het recept van de vaste Sabato-sterrenchef Nicolas Misera.
Asperges à la flamande, het recept van de vaste Sabato-sterrenchef Nicolas Misera.
© Senne Van der Ven & Eefje De Coninck @ GAAR Studio

Recept | Asperges à la flamande

Een oerdegelijk, klassiek lentegerecht? Dat is het recept voor asperges à la flamande van de vaste Sabato-sterrenchef Nicolas Misera.

Exclusief voor Sabato: ‘Plat Misera’de recepten van chef Nicolas Misera.

Verras je gasten tijdens een zaterdagavonddiner met deze eenvoudig te bereiden gerechten die nét dat tikje meer hebben.

‘Dit is het ultieme lentegerecht: zodra de eerste Belgische asperges geoogst worden, serveer ik ze ‘à la flamande’. De bereiding lijkt simpel, maar zoals altijd zit het verschil in de details en de afwerking.’

Advertentie
Advertentie

‘Dit is hoe ik het van mijn vader heb geleerd: de gekookte asperges krijgen veel meer smaak door ze aan te bakken in boter. Het ei en de boter worden verwerkt tot een rijkelijke saus, met mosterd en cayennepeper voor extra pit.’

‘Ik hou ervan om oerdegelijke klassiekers als deze op te waarderen. Het mag echt wel wat meer zijn dan overgare asperges met geprakt ei en botersaus.’

De vaste Sabato-sterrenchef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen.
De vaste Sabato-sterrenchef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen.
© Stefaan Temmerman
Advertentie

Ingrediënten (2 personen)

  • 6-8 Belgische witte asperges
  • 2 hardgekookte eieren
  • 100 gr. boter
  • 4 takjes platte peterselie
  • 4 takjes kervel
  • Sap van ½ limoen
  • 1 koffielepel mosterd
  • 2 mespuntjes nootmuskaat
  • 1 mespunt cayennepeper
  • Zout
  • Peper
Asperge, ei, boter, platte peterselie, mosterd: meer heb je niet nodig om een klassieker op te waarderen.
Asperge, ei, boter, platte peterselie, mosterd: meer heb je niet nodig om een klassieker op te waarderen.
© Senne Van der Ven & Eefje De Coninck @ GAAR Studio
Advertentie
Advertentie

Voorbereiding

  1. Schil de asperges met een dunschiller.
  2. Kook ze ongeveer 3 minuten in gezouten water, tot ze nog stevig beetgaar zijn.
  3. Giet de asperges af en laat ze uitlekken.
  4. Schil de hardgekookte eieren en plet ze met een vork tot fijne stukjes.
  5. Verwijder de takjes van de peterselie en de kervel, hak de blaadjes fijn.

Afwerking

  1. Smelt een klontje boter in een braadpan en voeg de asperges toe zodra de boter bruisend heet is.
  2. Bak de asperges, tot ze aan alle kanten licht aankleuren.
  3. Smelt 50 gr. boter in een steelpan.
  4. Voeg de boter toe aan de fijngesneden eieren en roer dit samen tot je een mooie stevige massa krijgt.
  5. Voeg aan het ei-botermengsel 1 koffielepel mosterd toe (of meer, naar smaak), net zoals een scheutje limoensap.
  6. Voeg op het einde de fijngesneden groene kruiden toe.
  7. Kruid af met cayennepeper, nootmuskaat, peper en zout.
Pinot blanc.
Pinot blanc.
© Aldeneyck
Advertentie

Wijntip

  • Wijn | Pinot blanc
  • Wijnhuis | Aldeneyck
  • Regio | Limburg
  • Wijnjaar | 2021
  • Prijs | 16,95 euro
  • Onder meer te koop bij palaisduvin.be. Andere verkoopadressen op wijndomein-aldeneyck.be. De jaargang 2022 is vanaf mei te koop.

Vlaamse asperges, Vlaamse wijn. Deze pinot blanc uit de Maasvallei kan de harmonie met eieren en boter evengoed aan als veel collega’s uit de meer traditionele Elzas. In het dorp Aldeneik, pal aan de Nederlandse grens, knoopt voormalig fruitkweker Karel Henckens aan met een lange traditie van wijnbouw. Grind en kiezel in de bodem en een microklimaat (warm en droog) leveren rijpe pinotdruiven op die fruit en mineraliteit combineren. De pinot blanc is op zijn gistcellen gerijpt in inox tanks en blijft sappig, fijn en fris: de lente in het glas. (JS)