© Piet De Kersgieter

Chef Matthieu Bedaert kookt kunstwerk van Otto Piene na

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Feuer und Rauch’ van Otto Piene.

Dit werk is lot 288 op de kunstveiling deze zaterdag bij De Vuyst.
In 1957 richtte Otto Piene (1928-2014) mee de avant-gardegroep Zero op. De Duitse kunstenaar experimenteerde met licht, beweging, rook en vuur.

Chef Matthieu Beudaert: ‘Piene maakte dit werk in 1962 met papier brûlé. Een crême brûlée was me te evident, ik herinterpreteerde het als een meringue met melkconfituur en karamelsaus’, zegt Matthieu Beudaert.   

Advertentie
Advertentie

Recept: karamal à la Otto Piene

Voor de karamelsaus:
1 dl sojasaus
100 g Luikse stroop
50 g rodewijnazijn
Kook de ingrediënten samen in tot een dikke karamelsaus.

Voor de melkconfituur:
2 l volle melk
500 g fijne suiker
5 g bakpoeder
Meng alles en laat rustig inkoken tot een dikke saus. Gebruik een stevige pot en roer niet in de massa. De melkconfituur is na minimaal een uur klaar, als de massa een beige kleur heeft.

Voor de meringue:
100 g suiker
100 g eiwit
Klop de 2 ingrediënten op. Strijk het meringuebeslag uit op bakpapier en droog in een oven van 50 °C. Zodra alles droog en krokant is: bewaar in een gesloten doos.

Dresseer de meringue op de melkconfituur en maak cirkels in sojakaramel. Werk af met poeder van gedroogde champignons.

Expo Otto Piene

Wie het toch liever bij Piene houdt: dit werk (geschat op 9000 à 12.000 euro) wordt op 26/9 geveild bij De Vuyst in lokeren.

Advertentie