Souschef Hof van Cleve maakt ijzersterk debuut

Al is het nog maar januari, toch kunnen we de prijs voor het meest spectaculaire nieuwe restaurant van 2016 nu al uitdelen. Die trofee gaat naar Castor, het langverwachte debuut van Maarten Bouckaert. De voormalige souschef van het Hof van Cleve opende begin deze maand met zijn vrouw Stefanie Vandewalle een restaurant dat om meer dan één reden opvallend te noemen is.

Dat begint al aan de buitenkant. Castor - de Latijnse naam voor bever, een verwijzing naar de deelgemeente Beveren-Leie - is gevestigd in een nieuwbouw, een strakke betonnen blok langs een invalsweg tussen Harelbeke en Waregem. Het hermetische volume plooit aan de binnenkant open tot een licht en warm restaurant, met veel hout, natuursteen en een haard. Een spanplafond creëert een perfecte akoestiek.

Castor krijgt nu al de prijs voor het meest spectaculaire restaurant van 2016. En Michelin mag al een ster reserveren.
Advertentie

Zijn de borden die uit de hightechkeuken van Maarten Bouckaert komen al even spectaculair ? Van een chef die de jongste jaren de stijl van het Hof van Cleve hielp herdefiniëren, zou je eigenlijk niet anders verwachten.

Advertentie

Twee magistrale hapjes, een consommé van duif en een bewerking van kalfskop met langoustine, stellen zelfs de meest verwende restaurantbezoeker al meteen gerust: het is hier top. Beide hapjes verwijzen naar het klassieke repertoire - de kalfskop is zelfs verwerkt in de oerklassieke bereiding 'en tortue' - maar ze zijn tegelijk inventief, geraffineerd en luxueus uitgevoerd. In de consommé dwarrelen goudvlokken en de langoustine bij de kalfskop behoort tot de grootste formaten uit het peloton. Met een verfijnde bereiding van zalm, oolongthee, rode biet en walnoten toont Bouckaert daarna dat zijn gerechten scoren op zowel esthetiek als dosering, evenwicht en productkwaliteit. Dat geldt ook voor een prachtig bord rond een lange schorseneer die een al dente compositie vormt met sjalot, gebakken coquille en een intense gevogeltejus. En het feest gaat maar door: van een gerecht waarin hoevekip gezelschap krijgt van een krachtig smakende kroket van de bout, knolselder en jus van salie tot een wervelend dessert rond cassis en ananas.

Waar?
Kortrijkseweg 164 8791 Beveren-Leie (Waregem) Tel. 056/19.01.21
Gesloten op zondag en maandag. www.cas-tor.be
Wijn?
Een doordachte wijnkaart waarop grote namen uit Bordeaux afwisselen met vondsten uit Italië, Frankrijk en Bulgarije.
Decibel?
Onze decibelmeter bleef staan op een zeer stille 54 dB.
Rekening?
134 euro voor twee.
Kom ik terug? Scherp geprijsde menu's, mooie gerechten à la carte en een kookstijl die productkwaliteit koppelt aan finesse. Wat wil een mens nog meer?

De kookstijl in Castor sluit dichter aan bij de signatuur van het Hof van Cleve dan Vrijmoed, dat andere restaurant van een voormalige souschef van Peter Goossens. Maar toch hebben Stefanie Vandewalle en Maarten Bouckaert van hun restaurant geen klein Hof van Cleve gemaakt. Met laagdrempelige prijzen mikken ze vooral op buurtbewoners en zakenlui uit de omgeving. Zo kost de lunch amper 39 euro. Dat lijkt misschien geen cadeau, maar dat is het wel. Ook 's avonds zijn de prijzen heel redelijk voor de kwaliteit die op het bord belandt (49 euro voor drie gangen, 64 euro voor vier en 79 euro voor vijf gangen). Michelin mag al een ster reserveren.

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer