Chef Nick Bril bewijst zijn talent in de brasserie van hotel August in Antwerpen.
Caesarsalade. Tarbot met beurre noisette. Steak tartaar. Wie de kaart van August leest, zou niet vermoeden dat die bedacht is door Nick Bril, de tweesterrenchef die bekend staat om zijn ingewikkelde gerechten, afgewerkt met bloempjes, scheuten en minikruiden. Nick Bril koos voor gerechten die recht voor de raap en hoog op smaak zijn. Voor de uitvoering is Pieter Starmans verantwoordelijk, een chef met ervaring in het Bril-universum. Starmans heeft het in de vingers om vertrouwde gerechten - een côte à l’os, een krokante zwezerik - nieuw leven in te blazen zonder dat het bombastisch wordt.
HET RESTAURANT Dit voormalige Augustinessenklooster uit 1912 is nu een luxehotel. Architect Vincent Van Duysen tekende sobere, elegante ruimten met veel natuurlijk licht en respect voor het verleden. Zijn ingrepen zijn alomtegenwoordig: de architect ontwierp zelfs het servies.
AAN HET FORNUIS August ligt naast The Jane, en dat was voor Nick Bril, de chef van het tweesterrenrestaurant, een extra reden om betrokken te raken bij dit ambitieuze project. Hij superviseert de keuken en vaardigde zijn rechterhand Pieter Starmans af als executive chef.
HET AANBOD August serveert vanaf 7 uur ‘s morgens ontbijt. Het restaurant is open voor lunch en diner. En tussendoor kan je er terecht in de bar.
REKENING ‘Bar bites’ kosten tussen 7 en 38 euro. Voor een hoofdgerecht betaal je gemiddeld 29,5 euro.
Meer topadressen ontdekken? Klik hier voor Sabato's 100 favoriete restaurants in België, of ga naar de interactieve restaurantkaart met alle beoordelingen van Sabato.
Hoe ben je bij August beland?
‘Nick heeft het me al heel vroeg gevraagd, anderhalf jaar voor het hotel zou opengaan. Ik werkte toen ruim twee jaar voor The Jane en was er opgeklommen tot souschef.’
Wat eet je zelf het liefst?
‘Ik hou van de klassieke keuken, zwezeriken vind ik superlekker. Zeker in het voorjaar, in combinatie met asperges, erwten en morieljes. Ook rauwe bereidingen van vis met veel groenten vind ik super.’
Lees je soms een kookboek?
‘Tijdens de lockdown had ik tijd om te lezen, iets wat anders bijna nooit gebeurt. Toen heb ik ‘Kitchen Confidential’ van Anthony Bourdain herlezen, een boek over hoe het er in de keuken van een restaurant in New York aan toe gaat.’
Op welk gerecht ben je het trotst?
‘Op de amuse van tomaat, gepekelde courgette, zwarte olijf, ansjovis en barilotto. Dat is gedroogde ricotta.’
Na je opleiding aan de hotelschool ben je door Australië gaan reizen. Wat is je daarvan bijgebleven?
‘De gastvrijheid en de jovialiteit van de mensen daar. Ze spreken je aan, ze zijn begaan met elkaar. Dat doen wij in Europa niet.’
Heb je veel contact met de gasten in het restaurant?
‘Wat ik nooit zal doen, is op een tafel toestappen, daar voel ik me ongemakkelijk bij. Als ik zelf op restaurant ga, verwacht ik ook niet dat de chef elk tafeltje bezoekt. Maar ik loop wel geregeld door het restaurant en sta altijd open voor een babbel.’
Wat is je favoriete Antwerpse product?
‘Een Bolleke van brouwerij De Koninck.’
Wil je ooit een eigen restaurant?
‘Dat weet ik niet. Ik ben nu helemaal gefocust op August. Met wat daarna zou kunnen komen, ben ik helemaal niet bezig.’
august-antwerp.com, Jules Bordetstraat 5, 2018 Antwerpen, 03/500.80.80