© ID/ Daniël Geeraerts

Restaurant The Table in Boortmeerbeek: klassiekers met originele twist

Jan Scheidtweiler aan tafel bij The Table in Boortmeerbeek: een zaak die meer verdient dan drie bezoekers voor de lunch.

Wat gaat er door uw hoofd als blijkt dat u moederziel alleen in een restaurant beland bent? Twijfels toch? Is het hier wel in orde? Een lunch lang zal ons gezelschap van drie het enige cliënteel vormen van The Table, een veelbelovende nieuwe zaak in Boortmeerbeek. Hoe kan dat? Misschien doordat Joachim Van Vlasselaer en zijn vrouw Josefina Kulzer pas een paar dagen geleden met hun restaurant begonnen zijn. Zeker ook doordat ze amper reclame gemaakt hebben, op een paar Facebookberichten na.

Het koppel woont ook nog maar net in België. De voorbije jaren werkten ze in het Golfhotel Les Hauts de Gstaad in Zwitserland, het thuisland van Kulzer. Hij stond in de keuken, zij hield aan haar job achter de receptie de flair over om met gasten om te gaan.

Advertentie
Advertentie
© ID/ Daniël Geeraerts

Aan de buitenkant van hun ruime woning in Boortmeerbeek maken alleen grote letters op de zijgevel duidelijk dat hier nu een restaurant gevestigd is. Binnen is het open, licht en helder, al verhindert hedendaags behang gelukkig dat het allemaal te minimalistisch wordt. Wie via de achterdeur binnenkomt, ziet de chef in zijn open keuken aan het werk.

Advertentie
© ID/ Daniël Geeraerts

Een uitgebreide kaart moet je hier niet verwachten. Het koppel heeft voorlopig geen personeel in dienst. 's Middags is er een driegangenlunch (39 euro), 's avonds is er een degustatiemenu in vier of vijf gangen (62 euro of 76 euro): voor die prijzen mag je kwaliteit en finesse verwachten.

Waar?
The Table
Wespelaarsebaan 231
3190 Boortmeerbeek
Tel. 016/85.04.40
the-table.be
Gesloten op zondagavond en maandag.

Wijn?
Een mooie kaart met originele namen. Zo was een elegant-kruidige Sankt Laurent uit Oostenrijk een goeie match bij de parelhoen.

Decibel?
Het restaurant was nagenoeg leeg: de decibelmeter bleef staan op 55 dB.

Rekening?
150 euro voor drie.

Kom ik terug?
In deze buurt zijn restaurants van dit niveau op één hand te tellen. Ik kom dus graag terug.

 

Van Vlasselaer toont dat hij in Gstaad niet alleen van de natuur genoten heeft. Je proeft dat hier een kok met ervaring aan de slag is. Dat blijkt onder meer uit een voorgerecht rond rauwe en met soja, suiker en rijstwijn gelakte zalm. Door dat gedoseerd te doen kan het zachte visvlees nog weerwerk bieden aan de lak en de zoetzure groenten die erbij liggen. Met een gel van yuzu laat de chef zien dat hij ook wat Zwitserse trucjes op zak heeft, al komt de citrusgelei niet in de buurt van het subtiel friszure van échte yuzu.

Ook op het hoofdgerecht zou je wat detailkritiek kunnen geven, door te zeggen dat een stronk witloof beter licht gekaramelliseerd dan gekookt tot zijn recht zou komen bij een ruime portie rollade van parelhoen. Die opmerking verdwijnt in het niets door de prachtige saus die rond het vlees ligt, een jus met de Mexicaanse kruidenmix mole.

Advertentie
Advertentie

Ook een dessert rond een oerklassiek gepocheerde peer weet de chef een eigen twist te geven, onder meer met een lekkere sorbet van framboos. Daarmee is het duidelijk: Joachim en Josefina verdienen een volle zaal.

Op zoek naar restaurants in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker


Advertentie