© RV

Restaurant Ten Bogaerde in Koksijde: eerlijk, lekker eten voor correcte prijzen

Wie zou er het degustatiemenu hebben uitgevonden? Misschien was het wel een chef met goede bedoelingen? Door de keuze te beperken tot een menu met drie, vier of vijf gangen kon hij zich concentreren op een beperkt aantal gerechten en zijn gasten meer waar voor hun geld geven.

Maar wat begon als een goed idee is vandaag verworden tot een verplicht nummer waar vooral het restaurant zelf voordeel uit haalt. Degustatiemenu's drukken de aankoopkosten, vergemakkelijken het werk in de keuken en leiden tot rust in de zaal: iedereen eet hetzelfde, in bijna hetzelfde tempo. Maar de klanten, die komen er meestal bekaaid van af in dat soort restaurants zonder keuze.

Advertentie
© RV

Wat een plezier is het dan te lezen dat Iain Wittevrongel en An Taillieu hun gastronomische degustatiemenu's in de vuilnisbak hebben gegooid. Sinds ze begin april hun sterrenrestaurant Ten Bogaerde in Koksijde hebben omgevormd tot de luxebrasserie Mondieu kiest iedereen er gewoon uit de kaart. Daarop wisselen klassiekers als entrecote met frieten en rodewijnsaus (34 euro) en kalfsniertjes met mosterd (27 euro) af met interessante eigen creaties, zoals gravlax van Schotse zalm, tzatziki en linzensalade (13 euro). Zowat de volledige kaart ademt dezelfde sfeer: eenvoud, logische smaakcombinaties en een beetje nostalgie.

Advertentie

Behalve de kaart hebben de chef en zijn vrouw ook de inrichting aangepakt van het historisch erfgoed waarin ze sinds 2005 werken. Ten Bogaerde is een abdijhoeve met een geschiedenis tot in de 12de eeuw. De grote abtswoning waarin het restaurant gevestigd is, dateert van de 17de eeuw.

Waar?
Ten Bogaerdelaan 10, 8670 Koksijde. Gesloten op woensdag en donderdag.
Tel. 058/62.00.00. www.mondieu.eu
Wijn?
Er is een goede selectie bier en er zijn acht wijnen per glas, met prijzen van 7 tot 12 euro per glas. Liefhebbers kunnen ook kiezen uit de prachtige wijnkelder die Mondieu overerfde van Ten Bogaerde.
Decibel?
Gemiddeld 68 dB: Mondieu is een aangename plek, passend bij een abtswoning uit de 17de eeuw.
Rekening?
119 euro voor twee.
Kom ik terug?
Met plezier. Je krijgt hier zoveel meer waar voor je geld dan in al die over het paard getilde brasserieën langs de zeedijk.

Tegenover al dat geschiedkundig gewicht hebben Wittevrongel en Taillieu gekozen voor stijlvolle helderheid, met veel wit, verzorgd linnen op tafel en een lange bank tegen de muur. Het is hier chic, maar niet stijf.

Is het hier ook lekker? Dat is het zeker. Zo is een cappuccino van strandkrab - geserveerd in een ouderwetse kop en compleet met melkschuim - intens en goed afgekruid (9 euro, met toast en rouille). Groene asperges en overlangs gehalveerde morieljes tonen dan weer dat de chef ook in de vegetarische afdeling lekkers in petto heeft (19 euro). Het bord is afgewerkt met een opgeschuimde saus van parmezaan en wat fruitige olijfolie, een verwijzing naar de gastronomische finesse die hier jarenlang heerste. Bij een portie paling (27 euro), opgediend in een gietijzeren stoofpotje, zitten we dan weer in de goeie ouwe tijd. De licht romige saus is afgewerkt met groene peper en selder, een welkome afwisseling met die eeuwige paling in het groen.

Een stoet hapjes voor het eten en ingewikkelde degustatiemenu's moeten we dus niet meer verwachten in dit mooie adres in de polders. In plaats van al dat gedoe komt er eerlijk, lekker eten voor correcte prijzen op tafel. Leve Mondieu!

Advertentie
Advertentie
© RV
Advertentie