In restaurant Quartz in Elsene toont David-Alexandre Bruno ambitie en talent, al moet je daar wel stevig voor betalen, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.
Taco’s en tortilla’s, smashburgers en hummus, in hotspot Elsene kun je om ter hipst comfortfood eten. Maar een vernieuwend gastronomisch restaurant? Daar voelen de chefs links en rechts van de Louizalaan zich blijkbaar niet toe geroepen.
Gelukkig heeft David-Alexandre Bruno het wel aangedurfd eindelijk nog eens een ambitieus restaurant te beginnen. De jonge chef (35) uit de Hoge Venen heeft genoeg ervaring om zo’n sprong met succes te maken. Hij werkte bij gerenommeerde adressen als Comme chez Soi, La Villa Lorraine en het Nederlandse Beluga.
Quartz – genoemd naar de vele facetten van het mineraal – is gevestigd op een bekend adres in de Kasteleinswijk. De chef nam in het voorjaar de voormalige slagerij over waarin La Canne en Ville een Michelinster bij elkaar kookte. Aan de inrichting en de kaart te zien mikt Quartz al even hoog. De rij vleeshaken aan de muur en de oude vloertegels doen nog wel aan vroeger denken, maar tegelijk investeerde Bruno in een open interieur, met afgeronde houten tafels en grijze kuipstoelen. Donkergroen is de hoofdtoon: de diepe kleur komt overal terug, van de letters op het menu tot de luifel over het terras.
‘s Middags vallen de prijzen bij Quartz nog mee: twee gangen voor 39 euro, drie gangen voor 47 euro. ‘s Avonds hanteert het tarieven die al even hoog zijn als de ambitie: een menu in zes gangen kost 125 euro, al krijg je daar ook luxeproducten zoals blauwe kreeft voor terug.
Bij de hapjes toont de chef zich creatief met groenten. Zo biedt een tartaar van rode biet met een luchtige mierikswortelcrème een goed gedoseerde combinatie van aards en pittig. Een dubbele bereiding rond oester en kaviaar (34 euro) is dan weer zo geraffineerd dat ze zo op de kaart kan van de illustere plekken waar Bruno al in de keuken heeft gestaan. Zilte groenten en kaviaar zijn op een intense crème van oester gedrapeerd. In de schelp zelf krijgt de losgemaakte oester gezelschap van ultrakrokante blokjes aardappel, gemengd met kaviaar: een toppertje. Ook zeebaars, in sashimi en tartaar, met tomatenwater en vanille, én een dessert waarbij marmelade van citrus is afgewerkt met dragonsorbet zijn zalig en origineel. Alleen een hoofdgerecht rond twee stoere stukken rundvlees mist wat van die finesse. Quartz is een verrijking in de culinaire hotspot Elsene.
Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.
Quartz
| Adres | Hervormingsstraat 22, 1050 Elsene (Brussel)
| Tel. | 02/850.66.52
| Website | quartzrestaurant.be
| Openingstijden | Van maandag tot en met vrijdag, en op zaterdag table d’hôtes
Decibel
61 dB gemiddeld op een rustige middag op het terras.
Rekening
Ik betaalde 119 euro (81 euro eten en 38 euro drinken).
Wijn
De wijnkaart telt 35 bladzijden, met vooral Franse flessen, maar ook een goede riesling uit Rijnland-Palts en een nebbiolo uit Valtellina. Hoge prijzen, ook per glas: minstens tien euro.
Kom ik terug?
Hier proef je ambitie en talent, maar dat heeft een prijs. Ik kom terug, maar wacht op een bijzondere gelegenheid.