Zelfs bij de hapjes duiken er bij restaurant Mirin in Roosdaal al onderdelen op van de grote gastronomie.
Zelfs bij de hapjes duiken er bij restaurant Mirin in Roosdaal al onderdelen op van de grote gastronomie.
© Kris Jacobs

Restaurant Mirin in Roosdaal | Verrassend degelijke Frans-Belgische gastronomie

Mirin, een klein restaurant in Roosdaal bij Ninove, serveert verrassend degelijke Frans-Belgische gastronomie, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Op een soepje van aardpeer met gerookte forel zijn puntjes kruidenolie gedruppeld. Een salade van makreel is afgetopt met een takje bronzen venkel. Al zijn we nog maar bij de hapjes, toch duiken er bij Mirin al onderdelen op van de grote gastronomie. En dan die naam: wie zijn restaurant naar een soort Japanse rijstwijn noemt, lijkt ambities te hebben die de Vlaamse klei overstijgen.

Mirin is een project van Sien Groebbens en Nicolas Van Kerkhoven. Het koppel nam eind vorig jaar De Brabantse Ardennen – een vertrouwd adres voor Belgische keukenklassiekers – over en maakte er een gezellig restaurant van dat klein genoeg is om nagenoeg alles met twee te doen, een recente trend in de betere restaurants. Langs witgeverfde bakstenen muren en serene glazen kaarsenhouders zien we paarden in de weide tegenover het restaurant dartelen: Mirin is gevestigd in een landelijk deel van Roosdaal, tussen Ninove en Lennik.

Advertentie
Advertentie
Omdat chef Nicolas Van Kerkhoven in zijn eentje in de keuken staat, kookt hij maar één menu, zo’n horecatrend die gemeengoed geworden is.
Omdat chef Nicolas Van Kerkhoven in zijn eentje in de keuken staat, kookt hij maar één menu, zo’n horecatrend die gemeengoed geworden is.
© Kris Jacobs

Chef Van Kerkhoven heeft reden te over om zich tot de grote gastronomie geroepen te voelen. Hij was jarenlang souschef bij Kasteel Diependael, een sterrenzaak in Elewijt. Daarna werkte hij als kok aan huis, tot hij zin kreeg in een eigen plek. Omdat hij in zijn eentje in de keuken staat, kookt de chef maar één menu, nog zo’n horecatrend die gemeengoed geworden is. We kunnen alleen kiezen of we drie, vier of vijf gangen willen (60, 72 en 85 euro).

Met een sappige meunière gebakken tarbotfilet toont Van Kerkhoven dat er productkwaliteit in zijn menu zit. Mousseline van polderaardappel heeft hij als schuim over de vis gespoten. Tuinbonen, erwtencrème en wat te discrete lamsoor helpen er een heerlijk bord van te maken.

Restaurant Cuines 33 in Knokke-Heist is een bijzondere beleving

Ook het hoofdgerecht overtuigt, vooral omdat de chef het goede idee heeft gehad twee bereidingen van kalf – een rosé gegaarde filet en smeltend zachte wang – op één bord te serveren. Het is ook nog smullen van een salade van bulgur en dikke witte asperges.

Minder overtuigend is de voorliefde die Van Kerkhoven lijkt te hebben om groenten als crème op het bord te spuiten: zowel bij een wortelcrème als een crème van daslook vraag je je af waarom hij de groenten niet gewoon puur op het bord legt. Toch is dat een detail: Mirin is de moeite, van de hapjes tot de met rijstwijn gevulde praline bij de koffie.

Advertentie
Advertentie

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Mirin

| Koning Albertstraat 186, 1760 Roosdaal
| Tel. 0470/60.79.41 | mirin.be
| Woensdag en zondag gesloten

Decibel

Op een rustige middag was het stil: 52,6 dB.

Prijs

Ik betaalde 80,5 euro (60 euro eten, 20,5 euro drinken).

Advertentie

Wijn

De wijnkaart (vier bladzijden) lijst vooral Europese en Zuid-Afrikaanse namen op. De Estate Chardonnay van Cluver kost 47 euro, heel redelijk. Een lekker glas barbera kost 9 euro.

Kom ik terug?

Dit is een heel degelijk adres. Weinig keuze, maar correcte prijzen: ik kom terug.

Advertentie