Jan Scheidtweiler aan tafel bij Lewis in Antwerpen: de comeback van Thomas Snijders.
Het klinkt onwaarschijnlijk, maar tot voor kort was Hoogstraten een culinaire topbestemming. Het stadje in de Antwerpse Kempen lokte foodies van over heel Vlaanderen: de hippe gastrobistro Lewis combineerde er een swingende sfeer met redelijke prijzen. En wat kon Thomas Snijders lekker koken! Zijn stijl hield het midden tussen Scandinavische eenvoud en het Franse respect voor productkwaliteit.
Maar toen stopte Lewis er plots mee. Snijders verhuisde naar Antwerpen en ging aan de slag bij Mesa, het restaurant van het duo achter Tomorrowland. Daar stelde hij zich ten dienste van een concept dat gerechten uit de hele wereld bij elkaar brengt, van Indonesië tot Libanon.
Gelukkig heeft de chef zopas besloten opnieuw voor zichzelf te beginnen. Op het Antwerpse Zuid, in de buurt van het Museum voor Schone Kunsten, opende hij Lewis 2.0. Het hoekhuis, waar je tot voor kort een kamer voor een paar uur kon huren, is bruut en verfijnd tegelijk.
De muren zijn nonchalant bezet en de neonverlichting is flashy. Maar tegelijk zitten de stoelen gemakkelijk en behoort het servies tot het betere werk. Achter een halfhoog bakstenen muurtje zien we de chef in zijn open keuken staan.
Waar?
Lewis
Schilderstraat 25
2000 Antwerpen
Tel. 03/295.00.64
Zondag en maandag gesloten.
Wijn?
Beknopte kaart met veertig wijnen, allemaal per fles te bestellen. Een te klein aanbod per glas. Originele namen en druivenrassen, van een roditis uit Macedonië tot een mascalese uit Sicilië. Correcte prijzen.
Decibel?
Op een rustige middag 65 dB, maar op een drukke avond riskeert het hier rumoerig te worden. De tafels staan dicht op elkaar en de akoestiek is niet al te best.
Rekening?
119 euro voor twee.
Kom ik terug?
Zeker! Zelfs in een concurrentiële omgeving als Antwerpen steekt dit restaurant hoog boven de middelmaat uit.
En het eten? Dat is instant-herkenbaar Lewis. In een voorgerecht rond gemarineerde tomaten en buffelmelk (18 euro) komen eenvoud en productkwaliteit samen. De tomaten zijn ontveld, een detail dat aangeeft dat Snijders oog voor finesse heeft. Dungesneden radijs in het gerecht vormt nog zo’n doordacht detail.
Diezelfde finesse zit ook in een prachtige saus bij minutieus gepocheerde tarbot (36 euro). Daarbij spelen beurre noisette en huisgemaakte witte soja de hoofdrol. Licht aangezuurde akkerzwammen geven het gerecht nog een subtiele lift.
Zoals hij dat in Hoogstraten deed, zo houdt de chef ook hier de kaart beperkt: negen gerechten. Kort en herkenbaar: de rundstartaar is een opgevist succesnummer uit Hoogstraten. Maar met zijn zachte prijzen, sympathieke sfeer en onbetwistbaar kooktalent lijkt de chef ook van deze Lewis een succes te zullen maken.
Proef er bijvoorbeeld een voorgerecht rond geblancheerde prei, blauwe kaas en amandelen, een originele vegetarische vondst (14 euro).
Of merk hoe Snijders tot aan het dessert frisheid in elk gerecht weet te stoppen: zo werkt een granité van komkommer wonderwel met crème van citroen (8 euro). Hoogstraten heeft een mooi adres verloren, maar gelukkig is het opnieuw opgedoken in Antwerpen.
Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker