Restaurant Le Julien na de verhuis | Eén van Oost-Vlaanderens beste restaurants
Na zijn verhuizing naar Lotenhulle bij Aalter biedt restaurant Le Julien een nóg luxueuzere eetervaring, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.
Na zijn verhuizing naar Lotenhulle bij Aalter biedt restaurant Le Julien een nóg luxueuzere eetervaring, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.
Het moet vooruitgaan bij Marie-Julie Haeck en Davy Devlieghere. In 2018 opende het horecakoppel een bistro in Lovendegem, bij Gent. Vier jaar later gooiden ze dat concept om: met restaurant Julien gingen ze resoluut voor de grote gastronomie. En omdat daar volgens hen een prestigieus pand bij hoort, zette het duo begin dit jaar alweer een nieuwe stap: zo is Le Julien in Lotenhulle beland, het dorp bij Aalter waar Devlieghere opgroeide. De voormalige feestzaal Den Ouwen Prins ademt na een grondige verbouwing landelijke chic, met veel licht en ruimte. Vanuit de eetzaal, in beschaafd wit en beige, kijk je uit op de velden. De chef zelf kookt achter een glazen wand en is te bewonderen vanuit de hall.
Devlieghere is een fan van de klassieke productkeuken - dat was al te merken in Lovendegem. Ook in het nieuwe restaurant serveert de chef bij zijn à-la-cartegerechten traditionele sauzen, rolt hij een duif met foie gras in deeg (90 euro) en is de dessertkaart bevolkt met klassiekers als crèpe normande (21 euro). In zijn degustatiemenu’s (vijf gangen 130 euro, zeven gangen 150 euro) toont Devlieghere een ander gezicht: daar duiken hippe ingrediënten als miso en zoete aardappel op. Beginnen doet iedereen met een cannelloni met varkenswang, een verfijnd hapje waarmee de chef verwijst naar zijn jeugd als zoon van een varkensboer.
Coquille en wintertruffel (65 euro) is stevig geprijsd, maar we krijgen in ruil wel een knappe dubbele bereiding: eerst wisselen lamellen rauwe coquille af met schijfjes truffel, opgepept met een pittige vinaigrette met koolrabi. Dan volgt fijne pasta met truffel en gebakken coquille, ook al een winnende combinatie.
Tarbot is peperduur geworden op restaurant, en dat is hier niet anders (90 euro). Toch weet Devlieghere er opnieuw een feest van te maken. Een moot ligt op een bedje prei en is afgetopt met Noorse kreeft. Een royale kom intense schaaldierenbearnaisesaus en aardappelmousseline vervolledigen het goede gezelschap. Om het helemaal af te maken, biedt de bediening halfweg nog een extra moot tarbot aan: dit is klasse.
Ook de rest van de beleving bij Le Julien is attent en doordacht, van het goede wijnadvies tot een kar met drie soorten huisgemaakt brood en twee soorten boter: Le Julien zet alweer een stap vooruit.
Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.
| Adres | Prinsenstraat 9, 9880 Lotenhulle (Aalter)
| Website | lejulien.be
| Openingsdagen | Van dinsdag tot en met zaterdag
De eetzaal is in tweeën verdeeld, met tafels die redelijk ver uit elkaar staan: 61 dB.
Ik betaalde 185 euro (155 euro eten, 30 euro drinken).
De klassieke wijnkaart (25 bladzijden) biedt Franse toppers en wijnen uit, onder meer, Italië, Duitsland en Zuid-Afrika. Per glas 12 euro (standaard) of 29 euro (prestige). Op een aparte pagina staan nog tien opties van 10 tot 40 euro per glas.
Met deze verhuizing voegt Le Julien zich bij de top van de Oost-Vlaamse restaurants. Ik kom terug.