Chef Jean-Baptiste Thomaes gaf eind vorig jaar geruisloos de sleutels van zijn kasteeltje uit 1861 door aan Martin Simonart en Nuria Socorro, een koppel met ervaring in Franse sterrenrestaurants.
Chef Jean-Baptiste Thomaes gaf eind vorig jaar geruisloos de sleutels van zijn kasteeltje uit 1861 door aan Martin Simonart en Nuria Socorro, een koppel met ervaring in Franse sterrenrestaurants.

Restaurant Le Château du Mylord na de overname | Geen vliegende start

De nieuwe chef van Le Château du Mylord in Elzele neemt een aarzelende start, mét potentieel, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Zoveel er te doen was over de verkoop van Hof van Cleve, zo stil was het rond de overname van Le Château du Mylord, nochtans ook een monument van de Belgische gastronomie. Chef Jean-Baptiste Thomaes gaf eind vorig jaar geruisloos de sleutels van zijn kasteeltje uit 1861 door aan Martin Simonart en Nuria Socorro, een Belgisch-Spaans koppel met ervaring in Franse sterrenrestaurants. Daarmee stapt het duo in een verhaal dat meer dan veertig jaar oud is. Thomaes begon in 1981 te koken in de charmante manoir. Sinds 2010 had Le Château du Mylord twee Michelinsterren.

Op een besneeuwde donderdagavond blijkt dat wij de enige gasten zijn, gelukkig met een houtvuur en een goede sommelier als gezelschap.

Advertentie
Advertentie
Hof van Cleve 2.0 getest | ‘Een buitenkans aan deze prijzen’

Chef Simonart blijft de huisstijl trouw en serveert een uitgebreide kaart met vier menu’s, van vier tot negen gangen (110 tot 210 euro). En zoals Jean-Baptiste Thomaes kiest ook de nieuwe chef voor luxeproducten als langoustine. Zelfs op tafel waart zijn geest rond: overal staat de naam Thomaes gedrukt, van kaart tot koffieservies.

Het menu begint met een miskleun. Ondanks het winterweer vindt de chef het een goed idee om een koude bereiding rond zeetong en zeewier op te dienen. De koude vis heeft weinig smaak, net als de crème van peterseliewortel. Een lekkere jus van waterkers kan de zaak niet redden.

Sinds 2010 had Le Château du Mylord twee Michelinsterren.
Sinds 2010 had Le Château du Mylord twee Michelinsterren.

Bij een knappe bereiding rond gebakken coquilles stijgt zowel de temperatuur als het niveau. Behalve pompoen en pistache biedt een boterige saus met bergamot omkadering: wie dit soort saus kan maken, heeft talent.

Het hoofdgerecht is nóg beter. In een diep bord zijn twee rondjes duivenfilet, delicaat ingepakt in een snijbietblad, omgeven door een lekkere duivenconsommé. Flinterdunne koolraap en dotjes kweepeer leveren aardse en fruitige toetsen. Op een sokkel brengt een kroket van de bout met ingekookte jus een diepere, volle smaak.

Advertentie
Advertentie
Restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen | Heimwee naar Seppe Nobels

Ook een interessante bereiding rond Achelse blauwe toont talent: de chef heeft ijs van de kaas gemaakt en dat gecombineerd met peer en zoethout, een combinatie waar muziek in zit.

Een vliegende start heeft het nieuwe Le Château du Mylord niet genomen, maar toch proef je hier potentieel om er iets van te maken.

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Le Château du Mylord

| Rue Saint-Mortier 35, 7890 Elzele
| Tel. 068/54.26.02 | mylord.be
| Maandag en dinsdag gesloten

Rekening

231,25 euro per persoon (150 euro eten en 81,25 euro drinken).

Decibel

Gemiddeld 61 dB, een stille avond.

Advertentie

Wijn

De wijnbijbel (95 blz.) bevat veel klassieke wijnen en ook een mooie selectie hedendaagse menuwijnen. Knap wijnarrangement: vijftig euro voor vijf glazen.

Kom ik terug?

Het is wachten tot de nieuwe eigenaars hier meer hun eigen verhaal vertellen. Ik kom voorlopig niet terug.

Advertentie