Restaurant Brisk is het nieuwe hoofdstuk voor de familie Van Landeghem, met een frisse aanpak en een focus op eenvoud in het menu.
Restaurant Brisk is het nieuwe hoofdstuk voor de familie Van Landeghem, met een frisse aanpak en een focus op eenvoud in het menu.
© Brisk

Restaurant Brisk in Dilbeek lijkt ambitie voor ster opgeborgen te hebben

Het voormalige restaurant Michel in Dilbeek, nu Brisk, bood onze culinair recensent een overwegend geslaagde avond.

Bij Eyckerhof en Pigeon Noir is de generatiewissel al achter de rug, bij Arenberg en Comme chez Soi staat hij voor de deur: in enkele sterrenrestaurants nemen de kinderen het roer over van hun ouders.

Ook bij Michel in Dilbeek is er een wissel van de wacht. Tweeëntwintig jaar lang was het restaurant synoniem met Robert Van Landeghem en zijn vrouw Lily Borghs. Sinds 2008 beloonde Michelin de klassieke gerechten met inventieve ingrepen van chef  Van Landeghem met een ster.

Advertentie
Advertentie

Maar sinds eind januari is de villa in boerde­rijstijl, inclusief luiken langs de ramen, in handen van zoon Sam Van Landeghem en zijn partner Hilla van Gerven. Zij kiezen voor een breuk met het verleden: Michel heet voortaan Brisk. Volgens het woordenboek betekent dat onder meer ‘levendig’ – een naam die past bij de make-over van het rustieke pand.

Hoe goed is Eliane, het nieuwe restaurant van chef Kobe Desramaults in Brussel?
Restaurant Brisk lijkt de ambitie voor een ster opgeborgen te hebben. Het voelt meer als een gastrobistro.
Restaurant Brisk lijkt de ambitie voor een ster opgeborgen te hebben. Het voelt meer als een gastrobistro.

Het voelt hier nog altijd luxueus aan, met donkere plafonds, blinkende ornamenten en wit tafellinnen, maar de sfeer is minder streng. De statige stoelen zijn vervangen door lichtere versies met een zachtroze zitting. Toch moet je nog altijd aanbellen om binnen te raken – meteen een moment om op de gevel het schild van Prosper Montagné te bewonderen, het gastronomisch genootschap waar vader Van Landeghem voorzitter van is.

Brisk lijkt de ambitie voor een ster opgeborgen te hebben. De bediening en de kaart passen meer bij een gastrobistro, zonder al te veel gedoe, lange degustatiemenu’s of een stoet amuses. Wie een extra hapje wil, betaalt bij – geen probleem als het zo lekker is als hier. Zowel de oesters met uienbouillon (twaalf euro voor drie) als een tartaar van wagyu op houtskoolbrood (twaalf euro voor twee) combineren productkwaliteit met relatieve eenvoud.

Advertentie
Advertentie

De kaart is simpel: op een klein menu na (drie gangen, 60 euro) zijn er telkens vijf voor-, hoofd- en nagerechten. De gebakken pijlinktvis zwemt nog wat verloren in een wirwar van zoetzure garnituren (28 euro), maar een duif met knolselder en een diepe saus met geuze is helemaal goed. Voor 43 euro krijg je een volledige, op het karkas gegaarde vogel. De ravioli met artisjok en tuinkruiden is dan weer aan de zuinige kant voor 38 euro. Gelukkig maakt een aan tafel geschepte dame blanche (18 euro) met geweldige chocoladesaus veel goed. Brisk heeft het goede spoor bijna gevonden.

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Brisk

| Adres | Alfons Gossetlaan 31, 1702 Groot-Bijgaarden (Dilbeek)
| Tel. | 02/466.65.91
| Website | gastrobrisk.be
| Openingstijden | Van dinsdag tot en met zaterdag

Decibel?

De tafels staan ver uit elkaar: geen rumoerig gedoe dus, maar een rustig gemiddelde van 61 dB.

Rekening?

127 euro per persoon (92 euro eten en 35 euro drinken).

Advertentie

Wijn?

De rijke wijnkelder – met kleppers als Vega Sicilia – is te bewonderen op een iPad. Twaalf wijnen per glas (van 8 tot 17 euro): overwegend klassiekers, al staat er ook een Bulgaarse chardonnay tussen (10 euro).

Kom ik terug?

Mooie producten, goede bedoelingen en een keuken die haar weg nog zoekt: ik kom terug wanneer Brisk op toerental is.

Advertentie