Van duif in drie bereidingen tot een memorabele soufflé: in restaurant Bloesem in Antwerpen is elk gerecht doordacht.
Van duif in drie bereidingen tot een memorabele soufflé: in restaurant Bloesem in Antwerpen is elk gerecht doordacht.
© Maud Peeters

Restaurant Bloesem in Antwerpen | Aan tafel bij 3 anciens van sterrenchef Willem Hiele

In hun huiskamerrestaurant in Borgerhout brengen drie anciens van Willem Hiele een smaakervaring die blijft hangen, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Een rek met wijnglazen en kookboeken. Een old­skool platenspeler. Een toog en een open keuken. Zelden was het woord huiselijk meer van toepassing dan in dit piepkleine restaurant in een woonwijk in Borgerhout, open sinds eind 2024. Bloesem is dan ook letterlijk gevestigd in het rijhuis van Deborah Van Haute-Bloemen en Brend Geudens. Het koppel richtte de achterbouw in met een mix van design en nostalgie die doet denken aan de intimiteit van verwante restaurants als Frantzén, Eliane en Willem Hiele. Er zijn amper veertien zitplaatsen.

Hiele is de gemeenschappelijke noemer van het trio achter Bloesem. Gastvrouw Deborah werkte er in de zaal, Brend en zijn medechef Nebo Schamp stonden er in de keuken. Zou ook het eten hier lijken op de gerechten van de kokende Viking van Oudenburg? Zoals bij Hiele hanteert Bloesem één menu, zonder keuzemogelijkheden. Gelukkig is het met 110 euro voor vijftien bereidingen redelijker geprijsd.

Advertentie
Advertentie
Hoe goed is Eliane, het nieuwe restaurant van chef Kobe Desramaults in Brussel?
Noordzee-invloeden en eigenzinnige combinaties maken van restaurant Bloesem in Antwerpen een culinair pareltje.
Noordzee-invloeden en eigenzinnige combinaties maken van restaurant Bloesem in Antwerpen een culinair pareltje.
© Maud Peeters

De eerste hapjes van de jonge chefs doen eigenlijk wel een beetje denken aan hun leermeester. Vooral een rauwe bereiding van coquille, geserveerd in een soort taco, maakt indruk. Ook een tagliatelle van inktvis met paddenstoelen is knap – en bevestigt dat het keukenduo, zoals de held uit Oudenburg, veel inspiratie uit de Noordzee haalt. Met een kwarteldooier bovenop doet het zelfs aan pasta carbonara denken. 

Tegelijk tonen de chefs veel eigenheid en een talent voor bijzondere combinaties: zo weten ze wulken met knolselder samen te brengen, onder meer dankzij een intense saus op basis van geroosterde knollen. Ook knap is de manier waarop één ingrediënt in twee of drie bereidingen terugkomt. Van duif krijgen we eerst een consommé, daarna een spiesje met het gegrilde hart en als waardige finale een à la minute van het karkas gesneden filet met radicchio, praliné van pompoenpit en een diepe jus.

Zelfs de nagerechten, in veel restaurants een verplicht nummer, zijn in deze huiskamer stuk voor stuk opmerkelijk en vol smaak. Zo is een pain perdu met blauwe kaas memorabel, net als een soufflé met hazelnoot en een hecht geheel van kweepeer, zwarte thee en chocolade. Nog een meerwaarde zijn de geweldige pairings – met of zonder wijn – van gastvrouw Deborah Van Haute-Bloemen: met deze Bloesem is een nieuwe lente in Borgerhout aangebroken.

Advertentie
Advertentie

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Restaurant Bloesem

| Adres | De Leescorfstraat 8, 2140 Borgerhout
| Website | restaurantbloesem.com
| Openingstijden | Van dinsdag tot en met zaterdag

Decibel?

Zelfs aan de toog, dicht bij de open keuken, is het aangenaam zitten: 67 dB.

Rekening?

Ik betaalde 158 euro (110 euro eten en 48 euro drinken).

Drinken?

Sterke drankenpairing, met onder meer rooibosthee bij de duif. De vier bladzijden tellende wijnkaart is bevolkt met mooie namen uit de natuurwijnwereld. Het wijnarrangement kost vijftig euro, de niet-alcoholische variant veertig euro.

Kom ik terug?

Met plezier. Bloesem is een van de mooie Antwerpse ontdekkingen van 2025.

Advertentie