Anju, het Koreaanse restaurant van Sang Hoon Degeimbre, is bijzonder, lekker én betaalbaar, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.
Kimchi, dat kennen we. Maar bulgogi? Of yukhoe, pajeon en japchae? Voor de gemiddelde Belg is de Koreaanse keuken al even obscuur als het liefdesleven van de bonte specht. Veel kansen om het echte Korea te proeven, zijn er in België niet. Een van de beste plekken is het sympathieke Maru in Brussel, dat met een tafelbarbecue en het ‘hotpotgerecht’ bibimbap al een paar jaar toont hoe apart Koreaanse kost kan zijn.
Gelukkig heeft ook Sang Hoon Degeimbre, bekend van zijn tweesterrenrestaurant L’air du temps in het Waalse Eghezée, het goede idee gehad om een ode te brengen aan de Koreaanse keuken. De chef, geboren in Zuid-Korea, maar als adoptiekind in België beland, haalt de jongste jaren steeds meer inspiratie uit de krachtige, gefermenteerde smaken van Korea. In Anju staat Degeimbre niet zelf achter het fornuis, maar hij bedacht wel het menu vol mooie producten, van oester tot eend. Op de kaart staan veertien gerechten, zoals rundstartaar met peer en sesam (yukhoe, 16 euro), een Koreaanse pannenkoek (pajeon, 12 euro) en glasnoedels met groenten (japchae, 13 euro).
Anju zit in een pand waarin de hyperactieve chef ooit het Japans-geïnspireerde restaurant Toshiro had ondergebracht. Een beetje van die Japanse stijl is blijven hangen: de kappen rond de lampen aan de houten plafondbalken lijken gevouwen als origami. Tegelijk maken foto’s aan de muur en Koreaanse cartoons in de toiletten duidelijk dat Anju het vooral gezellig en laagdrempelig wil houden. Ook sharinggerechten behoren tot de code, al legt de ober uit dat gerechten delen een echte Koreaanse traditie is. Bij alle hoofdgerechten komen banchan, kleine bijgerechten zoals kimchi, gemarineerde spinazie, shisobladeren en rijst.
De gepocheerde oesters in kimchiwater (14 euro voor twee) blijken verrassend zacht, waardoor zowel de zilte smaken van de oesters als het friszure van het pekelvocht te proeven zijn. Van blokjes gerookte paling met gepekelde groenten (16 euro) heeft executive chef Victor des Roseaux een minder verfijnd gerecht gemaakt. Er zit te veel rijst in het kommetje, waardoor de verhoudingen zoek zijn.
Maar zowel in gefrituurde aubergine (18 euro) met doenjang – de Koreaanse versie van miso-sojabonenpasta – als in pittig gemarineerde eend met soju en sesam (26 euro) komen eenvoud en intense smaken samen. Anju is niet duur, apart en lekker: een aanrader dus.
Anju
Bronstraat 73, 1060 Sint-Gillis
anju.be
Zondag en maandag gesloten
Rekening
63,25 euro per persoon (47 euro eten en 16,25 euro dranken).
Decibel
Een aangename 65 dB. De keuken zit achter glas.
Drinken
Beknopte kaart, met de Koreaanse rijstwijn makgeolli, sterkedranken en Koreaans bier (6 euro). 28 Europese wijnen, vanaf 30 euro per fles. Wijnen per glas kosten 7 euro.
Kom ik terug?
Een zelden geziene combinatie van originaliteit, kwaliteit en betaalbaarheid: natuurlijk kom ik terug.