Toeters en bellen, ronkende persberichten of dure lanceringsevenementen, het lijkt allemaal niet aan Thomas Locus besteed. De chef is meer van het sobere type. Zonder veel gedoe heeft hij in het rustige Sint-Martens-Bodegem, een deelgemeente van Dilbeek, de voorbije jaren een ware ‘hospitality group’ uitgebouwd. In ‘Thomas Locus Dreams’ zit onder meer het sterrenrestaurant Brasserie Julie, de bed and breakfast Louis1924 en de wijnhandel Vincoeur.
Al even discreet opende de chef midden november Agnes, een restaurant dat de voornaam van zijn moeder draagt. Zoals zij mensen gezellig rond de tafel samenbracht, zo laat Locus zijn gasten hier gerechten delen.
Agnes is gevestigd in de voormalige pastorie van het dorp, een pand uit 1754. Hier en daar duiken nog oorspronkelijke elementen op – een tegelvloer, een trap – al heeft ontwerper Benoit Viaene voor een gestileerde en grondige make-over gezorgd: de pleister op de muren is nog vochtig.
De twintig sharinggerechten zijn volgens liturgische termen ingedeeld – de eerste lezing, de communie... – en maken een reis rond de wereld. We kunnen oester met sake delen, tarbot met mousseline en een steamed bun met kimchi. Bij het slotgebed staat rijstpap, al meldt de kaart niet of er een gouden lepeltje bij ligt.
Een Locus-versie van sushi met paling (24 euro voor vier stuks) is een mooi begin. De rijst is lauw en crispy, de paling smakelijk en licht gelakt. In een houder staan zeewiervellen, een toffe gimmick.