De beroemde brasserie kreeg niet alleen een vernieuwd interieur, ook de keuze voor Antoine Mariscal als nieuwe chef is een goed idee.
De beroemde brasserie kreeg niet alleen een vernieuwd interieur, ook de keuze voor Antoine Mariscal als nieuwe chef is een goed idee.

Proefwerk | Het tweede leven van La Taverne du Passage in Brussel

Jan Scheidtweiler aan tafel bij La Taverne du Passage in Brussel: een nieuw leven met origami en klassieke gerechten.

Bijna honderd jaar is ze, La Taverne du Passage. De brasserie in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen in Brussel was al een huis van vertrouwen sinds 1928, het jaar waarin Alexander Fleming de penicilline ontdekte en Maurice Ravel zijn Bolero componeerde. Maar de voorbije jaren ging het bergaf: zelfs de frieten waren slecht. In mei 2021 verklaarde de rechtbank de taverne failliet.

De Brusselse ondernemer Raphaël Nataf hoopt de beroemde brasserie een tweede leven te geven. Na de overname vernieuwde hij het interieur, zonder al te veel te raken aan de charme van de oorspronkelijke art deco. In het midden van het plafond glittert een wolk gouden origami van ontwerper Charles Kaisin, een knap contrast met de statige architectuur. Ook de keuze voor Antoine Mariscal als nieuwe chef is een goed idee. Mariscal deed ervaring op bij Hors-Champs in Gembloux en brengt hier een eigentijdse versie van heel wat brasserieklassiekers.

Advertentie
Advertentie

Die klassiekers bevolken zowat de helft van de ruime kaart. Behalve de onvermijdelijke garnaalkroketten (18 euro), zeetong à la meunière (36 euro) en filet americain (21 euro) staan er ook enkele verrassende gerechten op, zoals burrata met bieten en granaatappel (15,5 euro). Ook geroosterde bloemkool met sesam als hoofdgerecht (18 euro) is apart.

Van een toast champignon (16 euro) maakt de chef een luxe-editie door af te werken met enkele morieljes en gerookt rundvlees. Ook een crème van die morieljes is een lekkere meerwaarde. De toast zelf blijkt een dik stuk brood te zijn. Als hij die nu nog krokant gebakken had, was het helemaal top geweest.

Bij een vol-au-vent is de chef nóg beter bij de les. Het gerecht kost 28 euro, maar voor dat bedrag krijgen we er wel een paar mooie stukjes zwezerik bij. De saus, net genoeg gebonden, en lekker vlees van Mechelse koekoek verdienen applaus. De paddenstoelen zijn apart gebakken en het bladerdeeg is discreet aanwezig. Zelfs de frieten, mét schil, zijn de moeite. 

Ook bij de desserts heerst het classicisme, aangevoerd door een kolonel (10 euro) en een dame blanche (10 euro). De chocolademousse (10 euro) blijkt een lauwe, maar lekkere caloriebom. Karamelijs levert een aangenaam temperatuurcontrast.

Advertentie
Advertentie