In Graspoort krijgen de klanten, in een sympathieke setting, veel waar voor hun geld.
In Graspoort krijgen de klanten, in een sympathieke setting, veel waar voor hun geld.

Proefwerk | Exotische borden in Graspoort

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Graspoort in Mechelen: nieuw, hip en lekker.

Dat het moeilijk is om een tafel te reserveren in het Hof van Cleve, dat kun je begrijpen. Maar in een pas geopende zaak in Mechelen? Hoe zou het komen dat je een maand geduld moet oefenen om ’s avonds te kunnen eten bij Graspoort, een sympathieke plek vlak bij de Sint-Romboutstoren?

Thibault van Stratum en Stephanie Hermans lijken zelf overrompeld door het instantsucces. De jeugdvrienden namen Graspoort over in de zomer van 2021. Het kleine pand in de binnenstad stond jarenlang bekend om zijn smakelijke wereldkeuken, maar het duo maakte er een hippe gastrobistro van, met hoogstaande, gastronomische gerechten. En wie dat goed doet, die ziet in Mechelen blijkbaar de reservaties toestromen.

Advertentie
Advertentie

Midden in de eetzaal van de nieuwe Graspoort staat een bij elkaar gevlochten boom van takken, tuinslangen en surrealistisch gebladerte. Een cartooneske muurschildering en een houten bar vervolledigen het decor.

De gerechten zijn al even origineel. Van Stratum heeft goed opgelet bij Sea Grill en Melchior, de twee sterrenzaken waar hij werkte. Ook een lange vakantie in Japan heeft haar sporen nagelaten.

Bij het lunchmenu (twee gangen en koffie, 34 euro) vallen meteen Japanse ingrediënten als hijiki, kabocha, dashi en miso op. Met een spannend aperitiefhapje rond hamachi, kokkels en bulgur geeft de chef het geruststellende gevoel dat hij wel raad weet met al die exoten.

Kabocha blijkt een Japanse pompoen te zijn. Plakjes ervan zijn al dente gegaard en liggen in een smakelijk geheel van zwarte sesam en hijiki, die kleine Japanse zeewieren. Miso geeft diepte aan een goede jus. In een tweede - koud - voorgerecht baadt rauwe makreel met udonnoedels in een goede dashi, Japanse bouillon op basis van gedroogde vis.

Advertentie
Advertentie

Het hoofdgerecht is een klassieker uit de Frans-Belgische keuken. Een volledige tarbot van gemiddelde grootte is overdekt met garnalen en zeekraal. In aparte kommetjes komen een smeuïge puree, frisse venkel en een saus van gesmolten boter met kappers. Het is een genereus gerecht van een superieure eenvoud.

De kaart van Graspoort is klein, af en toe vegetarisch en soms exotisch. Maar hier krijgen klanten, in een sympathieke setting, veel waar voor hun geld. Niet te verwonderen dat het moeilijk is om hier een plekje te reserveren.

Advertentie