Jan Scheidtweiler aan tafel bij Decan in Berchem: een eerlijke productkeuken rond de piano.
Je hebt chefs die denken dat ze creatief moeten zijn om te scoren. Ze geven overal een twist aan. In die val zal Jan Decan niet trappen. Hij opende zopas met zijn echtgenote een restaurant op de benedenverdieping van hun gerenoveerde herenhuis in Berchem. Het is eigenlijk Decan 2.0. De chef was, tijdens de verbouwing, al in de zomer van 2020 met een eigen zaak begonnen in Westerlo. Daarvoor werkte hij onder meer in Zilte.
Nu is de chef thuisgekomen. Behalve aan de huiselijke, stijlvolle inrichting is dat ook te merken aan de piano in het midden van de eetzaal: Decan behaalde, voor hij begon te koken, een muziekmaster aan het Lemmensinstituut.
Truffel en carpaccio van coquilles, afgetopt met dashi en zure room: klassieke perfectie.
Ook uit de keuken komt muziek. Drie trefzekere hapjes – onder meer een romige mini-omelet met truffel – tonen dat de chef een fan is van de eerlijke productkeuken. Dat blijkt ook uit de kaart, met zes voor- en zes hoofdgerechten. Daarbij enkele bekenden uit Westerlo, al zijn ze nu iets duurder geworden. Dat geldt voor langoustines met kaviaar (49 euro) en kalfsniertjes met graanmosterd (37 euro). Vluchten uit die stevige prijzen kan via de lunch (drie gangen, 45 euro) of het degustatiemenu (vier gangen, 69 euro).
Een bord met truffel en carpaccio van coquilles (35 euro) wordt goed gedoseerd afgetopt met dashi en zure room: dit is klassieke perfectie. Ook een gekorste kalfszwezerik
(32 euro) behoort tot die school. Gekonfijte ui uit de Cévennes maakt er een smakelijk bord van. De enige speelse toets zijn wat geschaafde paddenstoelen en couscous van bloemkool.
Bij een mooie grietbotfilet (44 euro) valt – behalve een fris garnituur van venkel – ook de kwaliteit van de saus op. De hollandaise is afgewerkt met mosterdgraantjes, een pittig detail. Risotto met groene kruiden (28 euro) is dan weer licht ontgoochelend: hier ontbreekt smaakdiepte. Knap uitgevoerde desserts – zoals een dame blanche (11 euro) en een sabayon (12 euro) – bevestigen toch het talent in de keuken. En echt afsluiten, dat doet de chef op het einde van de avond aan de piano. Zijn versie van ‘Bohemian Rhapsody’ is zo degelijk als de kwaliteit van zijn borden. Decan is een tof nieuw adres.