Recensent Jan Scheidtweiler aan de terrastafel van restaurant De Vijvers in Averbode, de nieuwe bistro van sterrenchef Thijs Vervloet.
Soms leidt een crisis tot een merkwaardige transformatie. Tot begin 2020 was Thijs Vervloet een chef met een Michelinster en een piepklein restaurant in het centrum van Westerlo. Anderhalf jaar later is hij de baas van twee grote horecazaken op een domein van 100 hectare.
Zijn verhuizing naar het natuurpark De Vijvers in Averbode dankt de chef aan Bob Verbeeck, een van zijn beste klanten. Als baas van het sportevenementenbedrijf Golazo had Verbeeck het domein jaren geleden al gekocht, zonder er veel mee te doen. Dus stelde hij Vervloet na de eerste lockdown voor om zijn gasten niet langer in Westerlo, maar in Averbode te verwelkomen: plaats genoeg daar om veilig te koken.
De nieuwe versie van sterrenresto Colette bleek een succes. Behalve van verfijnde gerechten konden de gasten in Averbode ook genieten van het uitzicht op een vijver, omzoomd door uitgestrekte bossen. Wie wilde, kon overnachten in glampingtenten aan het water.
Aan dat succes hoopt Vervloet nu een vervolg te breien met een tweede restaurant: De Vijvers is een brasserie met vertrouwde gerechten op de kaart. Maar de talrijke wandel- en fietstoeristen in de buurt kunnen er ook terecht voor simpelweg een kopje koffie. Het terras aan de achterkant is immens: onder grote zeildoeken is plaats voor 120 gasten.
Ook al draait hij al jaren mee in het sterrencircuit, toch weerstaat de chef in zijn bistro aan de verleiding om creatief uit de hoek te komen. Hij serveert gewoon stoofvlees (28 euro), vol-au-vent (29 euro) en een vispannetje (34 euro). Ook de rest van de uitgebreide kaart leest als een rij klassiekers, van garnaalkroketten (21 euro) en carpaccio (19 euro) tot steak tartaar (26 euro). Een van de weinige buitenbeentjes is een aperitiefhapje, een taco met frisse guacamole en garnalen (11 euro).
De gerechten komen rechttoe rechtaan in royale porties op tafel. Zo levert de chef een uitgepuurde vol-au-vent af die vol smaak zit. Bladerdeeg, kwaliteitskip, gehakt en een goede saus zijn op de afspraak. Dat geldt ook voor het stoofvlees en een goed gekorste zwezerik (34 euro). Die ligt op een smakelijk bed van voorjaarsgroenten, waarbij vooral licht gebakken witte asperges extra smaak geven. Een apart potje jus toont dat Vervloet zijn ster toch niet helemaal achterwege laat. Deze bistro zou ook zonder het uitzicht de moeite zijn.