De Toscaanse chef en de Brusselse bakker van Grammes houden van bio en gezond.
De Toscaanse chef en de Brusselse bakker van Grammes houden van bio en gezond.
© Brussels Kitchen

Proefwerk | De eerlijke thuiskeuken van Grammes in Sint-Gillis

Jan Scheidtweiler aan tafel bij het piepkleine restaurant Grammes in Sint-Gillis: een ode aan ambachtelijk broodbakken en de Toscaanse thuiskeuken.

Goed eten heeft weinig met chique restaurants te maken. Het gaat om tijd nemen, om aandacht voor kwalitatieve producten en om liefde voor de keuken: ook thuis kan het lekker zijn.

In een bescheiden hoekpand in Sint-Gillis brengen Angelica Magni en Christian Lejour een ode aan die smakelijke thuiskeuken. Het Italiaans-Belgische koppel maakte in 2020 een carrièreswitch: ze werkten allebei in managementfuncties en maakten van lekker koken hun beroep. Door hun lunchplek met een artisanale bakkerij en een eetwinkel te combineren, maakten ze Grammes pandemieproof.

Advertentie
Advertentie

Voor de open keuken en aan een groen betegelde wand staat de oogst van de dag. Chef Magni wijst naar een salade met scarola (andijvie) en verschillende variaties van Romeinse pizze (6 euro per rechthoek). Naast de bekende margherita (5 euro) zijn er onder meer versies met courgette en spek en met artisjok en tomaat. In een koeltoog wachten varkensgebraad en potten pastasaus, klaar om mee te nemen. In de andere hoek staan de rekken van zuurdesembakker Lejour: tijdens de week is er brood, op zaterdagochtend legt hij ook koffiekoeken klaar.

De Toscaanse chef en de Brusselse bakker zijn grote fans van bio. Dat is te merken aan zowel de zakken op steen gemalen bloem als het appelsap dat te koop is: gezond is het hier alleszins.

De eerlijke thuiskeuken van Grammes draait om eenvoud en productkwaliteit.

En lekker? Dat ook, tenminste voor wie van de eerlijke thuiskeuken houdt. Verwende foodies zouden misschien wat citroenzeste over een copieuze ovenschotel van sardine en aardappel raspen, maar zij missen het punt. Ook de scarolasalade en een dessert met vijgen draaien om eenvoud en productkwaliteit. De andijvie is gestoofd en krijgt pit met olijven en kappers. De vijgen lijken net geplukt van de boom en vormen een goede associatie met noten en yoghurt. Op een pizza met mortadella heeft Magni met wat pistachenoten wel een verfijnd accent gelegd: het is een lekker stuk comfortfood.

Pizze, brood en pastasaus lijken het vaste trio te zijn in het aanbod. Voor de rest zijn de gasten aangewezen op het marktaanbod en het humeur van de chef: de ene keer maakt ze risotto (10 euro), de andere dag minestrone (7 euro).

Advertentie
Advertentie

Maar wie de gezellige winkel binnenstapt, zal het moeilijk vinden buiten te komen zonder het Toscaanse brood schiacciata, een portie gegrilde groenten of een stoofpotje spezzatino. Dit is thuiskomen.

Advertentie