Een nieuwe locatie vol grandeur tilt de beleving bij Maison Colette in Westerlo, het nieuwe restaurant van sterrenchef Thijs Vervloet, nóg hoger, merkt culinair recensent Jan Scheidtweiler.
Waar vind je ze nog, die grootse restaurants waar een wijnbijbel op tafel komt, je à la carte kunt eten en op het einde nog een trolley vol taarten komt aanrijden? Groots lijkt uit de gratie. Veel chefs houden het liever klein. Maison Colette in Westerlo, het nieuwe restaurant van tweesterrenchef Thijs Vervloet, is zo’n zeldzame uitzondering.
Wie langs een oude beuk naar binnen wandelt, kan niet anders dan onder de indruk komen van de manier waarop de chef en zijn vrouw Lore Leys een voormalige dokterswoning lieten verbouwen tot een luxueuze tempel voor de grote gastronomie. Marmer en gedempt licht gaan hand in hand met rijke kleuren en warme materialen, tapijten en tactiel behang. Door de grote ramen van de eetzaal kijk je uit op de parktuin. De Kempense grandeur combineert design met gezelligheid.
Voor Vervloet en Leys is dit al de tweede verhuizing. Hun eerste restaurant openden ze in 2016 ook in Westerlo, in het huisje van grootmoeder Colette Leemans. Dat ruilden ze in 2020 in voor een pand aan de Vijvers van Averbode. Maar nu lijkt het koppel écht thuisgekomen: zowel de beleving als het eten staat hier nog een trapje hoger. In Maison Colette ervaar je meer luxe, meer persoonlijkheid en meer aandacht voor detail – zo maakte Studio Pieter Stockmans aangepast porselein voor enkele signatuurgerechten. In die gerechten bouwt Vervloet nog altijd op de ervaring die hij opdeed bij de legendarische Joël Robuchon, de Franse chef die zowel beroemd was om zijn puree als om zijn sterrenrestaurants. Zeker in de ruime à-la-cartekeuze van ruim twintig gerechten is Robuchon nooit ver weg, al duikt zijn inspiratie ook op in het signatuurmenu met zeven bereidingen (215 euro): zo brengt een voorgerecht (115 euro) rond schaaldierengelei, kaviaar en bloemkool een mooie hommage aan de meester, inclusief puntjes kruidenmayonaise op het blanke bord. Maar in een intense, rijke combinatie van kort gebakken wagyurund met zee-egel (96 euro) toont de chef tegelijk meer eigenheid dan in Averbode.
De bedragen tussen haakjes geven al aan dat de prijzen hier stevig zijn. Maar daar staan royale porties absolute luxeproducten tegenover, van zwarte truffel bij een dikke moot zeebaars (95 euro) tot megalangoustines in vier bereidingen (105 euro). Ook de Bressekip aan het spit (98 euro) – voor wie wil, zelfs met frieten – is typisch Vervloet: hier staat écht eten op de kaart. Colette is een groots restaurant.
Deze zaak werd door de Sabato-recensent betalend bezocht.
Maison Colette
| Adres | De Trannoyplein 17, 2260 Westerlo
| Tel. | 014/72.29.05
| Website | maison-colette.be
| Openingsdagen | Van woensdag tot en met zondag
Decibel?
Het is hier aangenaam en ruim zitten: 63 dB gemiddeld.
Rekening?
434,50 euro per persoon (298 euro eten en 136,50 euro drinken).
Wijn?
Op de 37 bladzijden (!) tellende wijnkaart wisselen bekende namen en goede vondsten elkaar af. Stevige prijzen. Knappe selectie van veertien wijnen per glas, van 18 euro (chablis van Pinson) tot 95 euro (Bâtard-Montrachet).
Kom ik terug?
De verhuizing heeft van Colette een van de absolute toprestaurants van België gemaakt. Ik kom terug, al zal dat gezien de prijzen niet voor morgen zijn.