Eliane in Brussel, het nieuwe restaurant van chef Kobe Desramaults.
Eliane in Brussel, het nieuwe restaurant van chef Kobe Desramaults.
© Stefaan Temmerman

Hoe goed is Eliane, het nieuwe restaurant van chef Kobe Desramaults in Brussel?

In restaurant Eliane in Brussel toont chef Kobe Desramaults opnieuw zijn heel eigen versie van topgastronomie, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Eindelijk is hij terug! Kobe Desramaults, de ongrijpbaar-creatieve chef die van In de Wulf en Chambre Séparée culinaire bedevaartsoorden maakte, heeft opnieuw een eigen restaurant. Na omzwervingen in Sicilië en een periode als private chef is hij neergestreken in het centrum van Brussel. Lukt het hem in Eliane, vernoemd naar zijn grootmoeder, om ons opnieuw de magie van het Kobe-universum te doen beleven?

Restaurant Eliane | Achter de schermen bij Kobe Desramaults comeback
Advertentie
Advertentie

Wie door de glazen deur op de gelijkvloerse verdieping van het kantoorgebouw stapt, ziet al meteen de typische ingrediënten van de Kobe-wereld: van rekken met boeken en vinylplaten tot huiselijk gestileerd design en een imposante toog. In de keuken is het vuur minder prominent aanwezig dan in Chambre Séparée, het vorige Kobe-restaurant. In plaats van een open vuur brandt er een discrete Japanse konro-grill. De chef is goed omringd: naast zijn trouwe souschef Tiziano Franchetta werken hier nóg drie koks – niet slecht voor een restaurant met amper twintig zitplaatsen. In de bediening zorgt de getalenteerde sommelier Esteban Casteur (ex-Rebelle) voor veel meerwaarde.

Het interieur van restaurant Eliane voelt als thuiskomen in het Kobe-universum: een mix van huiselijke warmte en eigentijds design.
Het interieur van restaurant Eliane voelt als thuiskomen in het Kobe-universum: een mix van huiselijke warmte en eigentijds design.
© Stefaan Temmerman

Eliane is duur en je kunt er niets kiezen: het enige menu van achttien kleine bereidingen eten kan alleen door vooraf 285 euro te betalen. Voor dat geld mag je toch wat bijzonders verwachten. Dat bijzondere zit hier in elke hap, al kookt de chef nu ingetogener en met minder geldingsdrang dan in zijn vuur-en-rookperiode bij Chambre Séparée: hij weet zelfs van een mossel op een flinterdunne gefrituurde aardappel een memorabel hapje te maken. Boter, een product dat zowat elk restaurant koopt, wordt hier zelf gemaakt van de room van een bioboerderij uit Gooik.

Legendarisch restaurant Rock-Fort in Brugge | Ook na de overname meer dan de moeite

Gelukkig komen er ook geregeld luxeproducten voorbij, zoals in een geraffineerde wafel met zee-egel of een stukje Bretonse kreeft, gelakt in een geconcentreerde jus van bouillabaisse. Op een intense ravioli van knolselder liggen mooie lamellen truffel. Onvermijdelijk zijn niet alle achttien gerechten even top – zo komt een combinatie van krab en kastanje niet echt tot leven – maar toch overheersen de uitschieters, tot helemaal aan het einde: de verrassende combinatie van rodebietenijs met chocolade en een sabayon van krieklambiek verdient nu al een nominatie voor ‘dessert van het jaar’. De magie? Die is er nog.

Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.

Advertentie
Advertentie

Eliane

| Adres | Sint-Laurensstraat 36-38, 1000 Brussel
| Tel. | 0499/39.82.89
| Website | elianerestaurant.be
| Openingstijden | Van dinsdag tot en met vrijdag

Decibel

Het is ruim, gezellig en rustig zitten bij Eliane: 65 dB.

Rekening

Ik betaalde 341,50 euro (285 euro eten en 56,50 euro drinken).

Advertentie

Wijn

Knappe kaart van negen bladzijden vol gereputeerde domeinen. Franse klassiekers wisselen af met avant-gardeflessen en een apart hoofdstuk oranje wijnen. De wijnpairing kost 140 euro. Reken voor een glas tussen negen en vijftien euro.

Kom ik terug?

Met zijn stevige prijs is dit geen plek voor frequente bezoekjes, maar toch hoop ik nog eens terug te keren.

Advertentie