Hoe gezond is skyr, de Ijslandse 'power in een potje'?

Weinig vet, veel eiwitten en toch romig: al een tijdje wordt skyr gehypet als ultieme superfood. Wat maakt het goedje zo anders dan de klassieke Griekse yoghurt?

Van IJsland gaat een grote aantrekkingskracht uit. Een aantrekking die zich niet alleen vertaalt in toerisme en Netflix-series, maar ook in culinaire ontdekkingen. Skyr bijvoorbeeld, een melkproduct dat in eerste instantie doet denken aan plattekaas. Al is er weinig plat aan skyr.

Skyr verliest veel van zijn gezondheidspluimen als hij niet ‘puur’ gegeten wordt. Echte Vikings gaan dus voor het pure spul.
Advertentie

Aan dit goedje uit de tijd van de Vikings worden immers superkrachten toegekend. En laten we die net in deze vreemde tijden goed kunnen gebruiken. Wie de feiten op een rijtje zet, merkt al gauw: skyr heeft alles mee om een echt superfood te worden.

Advertentie

Rijk aan eiwitten

Om te beginnen zijn geschiedenis. Want wie wil er niet de kracht, het doorzettingsvermogen en de onoverwinnelijkheid van een echte Viking? Het waren immers de Noorse Vikings die in de eerste eeuw na Christus op IJsland arriveerden en magere melk gingen bewerken met bacteriën en stremsel.

Na dat eerste proces - de bacteriën - kregen ze een goedje dat veel weg heeft van yoghurt. Stremsel leidt dan weer tot een kaasachtige structuur. Het resultaat is iets wat je nog het best kan vergelijken met een stevige Griekse yoghurt, alleen wordt die laatste met volle melk gemaakt en skyr met magere melk.

Bovendien heeft skyr dus die kaasbehandeling ondergaan, waardoor hij - net als plattekaas - heel veel eiwitten bevat. Weinig vet, veel eiwitten: het ideale krachtvoer voor sportlui. En aangezien skyr ook weinig koolhydraten bevat, is hij ook het ideale krachtvoer voor wie een koolhydraatarm dieet volgt, zoals keto.

De romige structuur van skyr creëert bovendien een verzadigingsgevoel dat lang kan aanhouden. Let wel: skyr bevat niet noodzakelijk minder kilocalorieën dan volle yoghurt. De calorieën zitten vooral anders verdeeld: skyr is heel eiwitrijk, yoghurt eerder vetrijk. Ten slotte is skyr net als de meeste melkproducten rijk aan calcium en bevat hij een hele resem vitamines.

IJslandse trots

Advertentie
Advertentie

‘Skyr is voor de IJslanders wat voetbal is voor de Belgen: iedereen is ermee opgegroeid’, lacht Dagny Ros Asmundsdottir, de IJslandse chef die naar België uitweek. In al haar kookboeken duiken recepten op met skyr. ‘Meestal wordt hij in IJsland puur gegeten, zonder veel artificiële toevoegingen. Eventueel wat verse bosbessen of vloeibare room. Ik garandeer het je: je zal de kom uitlikken.’

Hoewel de IJslanders er nooit in zijn geslaagd de naam skyr - of het exacte recept - te patenteren, blijven ze de originele versie ervan claimen. De belangrijkste producent in IJsland is Isey. Isey is voor skyr wat Coca is voor cola. Het label gaat er prat op authentieke skyr te produceren volgens een recept dat al 1100 jaar meegaat.

Isey-skyr is wereldwijd te koop en er bestaan in IJsland en Finland ook heuse skyrbars waar je alle mogelijke bereidingen met en van skyr kan proeven. In ons land vind je skyr intussen in de meeste supermarkten terug.

‘Skyr zelf maken vind ik te veel gedoe. De skyr zonder toevoegingen van de supermarkten is prima’, bevestigt Asmundsdottir. Skyr verliest immers veel van zijn gezondheidspluimen wanneer hij niet ‘puur’ gegeten wordt. Voeg er een fruitsmaak of vanillesuiker aan toe, en dat superfoodimago valt in duigen. Echte Vikings gaan dus voor het pure spul.

Advertentie