De broers Benoit (de chef) en Bernard (de sommelier) Dewitte leggen de lat hoog in hun ouderlijk huis dat gemaakt lijkt voor de cover van een designtijdschrift.
Waar?
Beertegemstraat 52, 9750 Zingem (Kruisem)
Tel. 09/384.56.52, benoitdewitte.be.
Wijn?
Bernard Dewitte beheert met veel schwung een selectie van iets meer dan honderd mooie wijnen.
Decibel
63 dB: aangenaam dus.
Rekening?
276 euro voor twee.
Kom ik terug?
Dit is een restaurant voor bijzondere gelegenheden. Mochten die zich in de buurt voordoen, dan kom ik graag terug.
Sommige restaurants zijn gezellig zonder dat er een interieurontwerper aan te pas gekomen is. Bij andere zie je dan weer veel design, maar weinig warmte. En dan zijn er plekken waar alles samenvalt: esthetiek 2.0.
De broers Benoit (de chef) en Bernard (de sommelier) Dewitte hebben een restaurant uit die zeldzame laatste categorie. Hun ouderlijk huis lijkt dankzij interieurvormgeefster Geraldine Van Heuverswyn - de vrouw van Benoit - gemaakt voor de cover van een designtijdschrift.
In de eerste jaren na de start in 2006 vormde de Provence de inspiratiebron voor de gerechten van Benoit Dewitte. Hij kookte zoals hij dat geleerd had bij L’Oustau de Baumanière in Les Baux-de-Provence en bij Wout Bru in Eygalières. Maar wie hier vandaag eet, ontdekt dat de chef ook een fan is van de pure smaken van de Scandinavische keuken.
Bij Dewitte kan je niet à la carte eten, een kleine ontgoocheling voor een restaurant op dit niveau. Er is alleen een degustatiemenu in drie tot zeven gangen met prijzen van 57 euro (drie gangen) tot 103 euro (zeven gangen). Maar met een reeks van zes ragfijne hapjes - onder meer een delicaat horentje met morteauworst en een luchtige beignet van kabeljauw - toont de chef wel van in het begin dat hij de lat hoogt legt.
Ook in het eerste voorgerecht komt veel finesse samen. Een tartaar van dorade is ingepakt in lichtzoete lamellen van ui. Daarbij komt een saus met kokos, al had die wat meer uitgesproken mogen zijn.
Van een restaurant met een Michelinster en een 16/20 bij Gault&Millau mag je in een menu met stevige prijzen een paar topingrediënten verwachten. Die producten zijn op de afspraak. Zowel een stuk skrei als een kalfsfilet is bovengemiddeld van kwaliteit. Bovendien liggen ze in een royale portie op het bord. Een grote morielje geeft het succulente vlees nog meerwaarde.
Door Gault&Millau is Dewitte in de gids voor 2020 terecht ook geroemd om zijn talent voor groenten - hij maakte volgens de gids het beste groentegerecht van België. In zijn vijfgangenmenu blijkt de chef dit keer zijn meest verrassende groentebereiding opgespaard te hebben voor het dessert: yoghurt en granola combineert merkwaardig genoeg goed met ijs van pastinaak.
De broers Dewitte hebben van hun restaurant een plek gemaakt waar alles harmonieert, van het uitgelezen servies tot het laatste hapje bij de koffie. En die plekken zijn zeldzaam.