Jan Scheidtweiler aan tafel bij Bruun in Destelbergen: niet kiezen, wel genieten.
Veel valt er niet te kiezen bij Bruun. Uit de beknopte kaart op de bruinhouten tafel blijkt dat een tweegangenlunch (35 euro)
‘s middags de enige optie is. Gasten mogen hoogstens aangeven of ze daar nog een tussengerecht met langoustines (15 euro) of dessert bij willen. ‘s Avonds is er een verplicht regime in vier of vijf gangen (56 euro of 66 euro). ‘Wij kiezen voor u’, vat de ober het menu samen.
Het gebrek aan keuzevrijheid is zowat de enige kritiek die je op Bruun kunt hebben, een klein, gezellig restaurant in de Gentse rand dat opende in november 2021. Voor de rest is het nagenoeg perfect. De sfeer is er luxueus en ontspannen tegelijk, met gedempt licht, tapijt op de vloer en een bar die afgewerkt is met natuursteen.
In de open keuken hebben Ruben en Pieter De Maesschalck alles rustig onder controle. Voor de broers is Bruun hun tweede samenwerking. Voor ze hier hun eigen project begonnen, kookten ze in La Table de Castigno op een wijndomein in de Languedoc – en behaalden er een Michelinster.
Al vanaf drie trefzekere hapjes voel je dat het hier goed zit.
Al vanaf drie trefzekere hapjes voel je dat het hier goed zit. Bij al dente gegaarde groene asperge komt een dip met prei. In een nestje van hooi liggen eivormige kaasbroodjes, warm en lekker. Op een stukje skrei, nog glazig vanbinnen, liggen fijne schijfjes gemarineerde butternutpompoen. Tom kha kai, een saus op basis van lichtpikante Thaise soep met limoenblad en kokos, brengt een verrassend accent.
Het langoustinegerecht is zo mogelijk nog beter. Weinig gegaarde en kleine exemplaren zwemmen in een zalige beurre blanc met bergamot. Zalmeitjes, hijikizeewier en minuscule brunoise van rabarber en koolrabi leveren complexiteit en mondplezier. Ook bij lamsnek, traag gegaard en daarna gelakt, komt er een samenspel van goed gekozen garnituren.
En bij het dessert mogen we zowaar kiezen! Chef Ruben bakt à la minute een luchtige Brusselse wafel en werkt die af met licht opgeklopte room en goed vanille-ijs (14 euro): vertrouwd lekker. Ook een meer creatief nagerecht rond ganache van donkere chocolade, truffel en gedroogde champignons (11 euro) weet te overtuigen, al lijken de paddenstoelenchips met hun vocht ook wat smaak verloren te hebben. Het is goed bij Bruun, en dan is het een kniesoor die klaagt over een gebrek aan keuzevrijheid.