Getest: De food upgrade van Wullaert en Christiaens in Vintage

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Vintage in Kontich: nieuw leven in de boerderij.

Hoe vind je jezelf opnieuw uit na de coronacrisis? Steven Wullaert, de eigenaar van Vintage, zocht het antwoord in de grote gastronomie. In de zomer van 2021 besliste hij dat de lat in zijn restaurant niet lager, maar nóg hoger moest: naar uitzonderlijke kwaliteit is altijd vraag.

Die lat lag in Vintage al op serieuze hoogte. De landelijke bistro in een knap verbouwde boerderij opende in 2014 als een nevenproject van Thierry Theys, de tweesterrenchef van Nuance. Maar omdat Theys de twee zaken niet langer wilde combineren, verkocht hij Vintage in 2017 aan Wullaert, de voormalige sommelier van Nuance. Als meermaals bekroonde wijnkenner wist hij zijn nieuwe cliënteel te verbluffen met een prachtige wijnkaart en originele vondsten. Maar de keuken bleef daarna wat ter plaatse trappelen. Tot vorige zomer dus: toen haalde Wullaert met Ruben Christiaens een beloftevol talent in huis. De jonge chef deed ervaring op in twee zaken van wereldklasse: De Leest in het Nederlandse Vaassen en Eleven Madison Park in New York.

Advertentie
Advertentie
©Ellen Verhaegen

Al bij vier hyperfijne hapjes uit het degustatiemenu (vijf gangen 85 euro, zes gangen 95 euro) proef je dat hier iets bijzonders te gebeuren staat. Gepekelde aardbeien vormen met een terrine van foie gras een hechte, gelaagde combinatie: het friszure en zoete fruit versmelt met de smeuïge lever. Frisheid geeft ook diepgang aan een gerecht met kraakverse coquilles en een lepeltje kaviaar. Dun geslicete, licht gezuurde bloemkool houdt het geheel spannend.

Spanning is een ander element uit de gerechten van Christiaens: zoals een goed verhaal een spanningsboog heeft, zo bouwt hij met doordachte onderdelen boeiende borden op: bij bouchotmosselen doet hij dat met dragon, bij hazenrug en aardpeer met tamarinde en duindoorn. Bovendien weet de chef ook in zijn nagerechten – zoals in een creatie rond honing en ijs van karnemelk – de aandacht vast te houden.

En sommelier Wullaert? Die kan zich dankzij de levendige, gastronomische gerechten van zijn chef helemaal uitleven in zijn knappe wijnkaart. Het gebeurt zelden dat de wijnsuggesties een gerecht nóg hoger tillen, maar in Vintage is dat het geval. Samen met de vlekkeloze bediening onder leiding van Eva Van Ginneken, de partner van Wullaert, maakt dat van Vintage een van de herontdekkingen van 2022.

Advertentie
Advertentie