In zijn tweede Brusselse vestiging combineert Frank een koffiebar met fine dining. Een aanrader, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.
Eigenlijk zitten veel horecazaken vast in hun hokje: een sushirestaurant serveert sushi, een broodjeszaak blijft bij broodjes. Je verwacht geen finedininggerechten in een koffiebar. Toch is dat precies wat de nieuwe vestiging van Frank in Brussel wil doen.
De eerste Frank, aan het Muntplein, is sinds 2020 een goede plek voor ontbijt, lunch en een baristakoffie met een mooi schuimmotief. Ook Frank nummer 2, vlak bij het Stefaniaplein, is een all day-koffiebar die vanaf 8 uur ‘s morgens pancakes en eggs benedict serveert. Maar zaakvoerders Mathias Smet en Marianne Renders wilden van het pand naast een hotel ook een all night-plek maken waar we verfijnde gerechten kunnen eten: vanaf 17 uur ruimt de granola plaats voor traaggegaarde spitskool met geroosterde ui.
Vanaf 17 uur ruimt de granola plaats voor traaggegaarde spitskool met geroosterde ui.
In die avondkeuken staat Kevin Perlot. Hem kennen we van Vertige, een samenwerking met Sang Hoon Degeimbre die afgelopen september de deuren sloot. De chef toonde er, in de Degeimbre-traditie, zijn voorliefde voor groenten en friszure, gefermenteerde smaken.
Tijdens een weekendavond kort na de opening is het nog stil aan de ronde tafeltjes bij de grote ramen van Frank Stéphanie: er zijn amper vier gasten, terwijl er makkelijk 50 mensen kunnen zitten. Toch blijft sommelier en gastvrouw Soline Clinquart even enthousiast. Ze beheert een goede kaart met Europese wijnen. Een glas riesling van Haart (7 euro), gecombineerd met een paar knap uitgevoerde hapjes zoals coquille met selderemulsie (7 euro) en panisse met ansjovis (6 euro), vormt een sterk aperitiefmoment.
Perlot bedacht een tiental gerechten voor de avondshift, met aandacht voor vegans en vegetariërs. Zo weet hij van een portie gebakken girolles een gebalanceerd gerecht te maken (17 euro). Niet vegetarisch, maar wel uitzonderlijk lekker is de inktvis die met koolrabi als tagliatelle op het bord komt, in een carbonara-achtige saus met citrus en rozemarijn (17 euro).
Met gegrilde courgette in een zure garnituur, waaronder een soort ketchup en een jus van gefermenteerde paddenstoelen, slaat Perlot de bal helaas mis (26 euro): wel origineel, niet lekker. Gelukkig is een Perlot-versie van vol-au-vent, met dijvlees van Mechelse koekoek, knolselder en een diepe bruine jus (32 euro) wel helemaal goed: deze Frank is ook ‘s avonds de moeite.
Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.
Frank Stéphanie
Charleroisesteenweg 17
1060 Sint-Gillis
Koffiebar 7/7, 8-23 uur
Frank All Night van maandag t/m vrijdag, 17-23 uur.
Decibel
De zaak was nagenoeg leeg en dus heel stil: gemiddeld 53 dB.
Rekening
89 euro per persoon (64,5 euro eten en 24,5 euro drinken).
Wijn
Mooie namen – van domein Mosse uit de Loire tot Am Stein in Franken – voor redelijke prijzen. Zeven wijnen per glas, met prijzen tussen 7 en 9 euro. Knappe selectie craftbeer, geuze en lambiek.
Kom ik terug
Tof concept, originele gerechten en redelijke prijzen: ik kom graag terug.