Het voormalige Hotel Astoria uit 1910 is verrassend gaaf uit een grote make-over gekomen.
Het voormalige Hotel Astoria uit 1910 is verrassend gaaf uit een grote make-over gekomen.
© Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels

De restaurants van het nieuwe Corinthia-hotel in Brussel | ‘Overwegend correcte gerechten, maar mist warmte, ziel en goede frieten’

De twee restaurants van het nieuwe Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels combineren grote namen met een spectaculaire setting. Toch gaan ze, elk op hun manier, uit de bocht, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

Een opgeblonken grand hôtel uit de belle époque met twee toppers uit de Belgische gastronomie. Die bijzondere combinatie solliciteert op de valreep van 2024 naar de titel van spectaculairste restaurantopening van het jaar. Al gaat het dus eigenlijk om twee restaurantopeningen: op 9 december serveerde het Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels de eerste brasseriegerechten van Le Petit bon bon van Christophe Hardiquest. Een dag later gingen de glazen deuren van Palais Royal open, een nieuwe gastronomische tempel van David Martin.

De setting is alleszins indrukwekkend. Het voormalige Hotel Astoria uit 1910 is verrassend gaaf uit een grote make-over gekomen. Al van in de hal overheerst de grandeur, met imposante zuilen, rijkelijke ornamenten en een glazen dak met siermotieven.

Advertentie
Advertentie
Net geopend | Het Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels, het meest luxueuze hotel van Brussel

Ook het opulente interieur van Palais Royal heeft nog die vooroorlogse monumentaliteit, met zijn hoge plafond, sierlijsten aan de muur en marmeren schouwmantels. Je kunt je zo inbeelden dat Winston Churchill hier nog een sigaar opgestoken heeft. De schemerlampen en de groen fluwelen zitbanken aan de ronde tafels passen naadloos bij al die oude chic.

Is dat gepolijste decor eigenlijk wel iets voor David Martin, de chef die La Paix in Anderlecht van een volkse vleesbistro omgeturnd heeft tot een tweesterrenrestaurant? In een hotel verwachten we toch wat bravere gerechten dan de Japans geïnspireerde avant-gardecreaties die Martin in Anderlecht serveert.

Drie borden bij Palais Royal

© Attribution-ShareAlike 4.0 International
Advertentie

Op de eerste avond pendelt de chef, met hippe sneakers en een witte koksvest, tussen de zaal en de keuken. Koken blijkt hij hier niet zelf te doen. Daarvoor heeft Martin een sterk duo ingehuurd: Jean Kaczmarek was drie jaar souschef in het driesterrenrestaurant AM in Marseille en Lucas Mertens heeft ervaring als junior souschef bij La Paix. Ook in de zaal loopt veel ervaring rond: restaurantmanager Tineke Struye werkte negen jaar bij Pure C, het voormalige visrestaurant van Sergio Herman in Cadzand-Bad.

Wat gaan we eten? We kunnen kiezen uit drie uitgebreide degustatiemenu’s (zeven gangen voor 85 euro, tien gangen voor 135 euro en twaalf gangen voor 175 euro) of zeven à-la-cartegerechten met stevige prijzen. Een dure avond wordt het dus sowieso, al stellen drie fijn uitgewerkte hapjes - waaronder kokkels onder een sabayon van vleesjus - gerust dat de keuken hier een hoog niveau kan halen en we geen replica van La Paix gaan beleven. Een wonderbaarlijk tussengerecht toont daarna de voorliefde van Martin voor krachtige smaken en aparte combinaties: je zou in boter gepocheerde oesters nooit samen denken met groene peper, maar het werkt, al geeft zacht gegaarde prei gelukkig wat verzachting bij al die power.

Advertentie
Advertentie

In een magistrale driedubbele bereiding van blauwe kreeft (95 euro) komt diezelfde smaakintensiteit samen met classicisme. Op een groot bord ligt een heel precies gegaarde staart met wat spaghetti van schorseneer op een jus van de koppen, afgewisseld met dragonolie: de sauscombinatie en de topkreeft leveren een memorabel moment op. Dat geldt ook voor een aparte bereiding van de kreeftenschaar in een al even diepe saus. Een elegante kreeftensalade met selder en venkel brengt rust na het intense smaakgeweld.

Hoe goed is Eliane, het nieuwe restaurant van chef Kobe Desramaults in Brussel?

Omdat hij één enkel bord blijkbaar saai vindt, heeft Martin bedacht dat elk à-la-cartegerecht van Palais Royal uit drie bereidingen moet bestaan. Dat werkt geweldig bij de kreeft, maar bij een rode mul (70 euro) is het zoeken naar de samenhang tussen de onderdelen. Jazeker, we proeven op bord één de vis in al zijn glorie, in een goede combinatie met merguezolie. Een apart kommetje met spinazie en paddenstoelen en een cake met de jus van rode mul brengen niet veel bij. Mooi rosé gebakken duivenfilets (90 euro) kreunen dan weer onder de te krachtige smaken van szechuan- en chilipeper.

Eten bij Palais Royal is dus allesbehalve braaf, maar de chef raakt soms verstrikt in zijn eigen concept en zijn zoektocht naar smaken die ons omverblazen.

Advertentie

Geen ziel bij Le Petit bon bon

Op naar de brasseriegerechten van Le Petit bon bon. Het nieuwe restaurant van Christophe Hardiquest zit in een hotelgedeelte aan de straatkant waar hedendaags design wel heeft toegeslagen, al zit in het parket, de houten lambrisering en de leren zitbanken ook een retro-element. Een link met het échte Bon Bon, het restaurant waarmee Hardiquest tot de sluiting in 2022 twee Michelinsterren bij elkaar kookte, is er niet. Het gaat hier om klassiekers uit de Frans-Belgische brasseriekeuken met een paar exotische uitstapjes, zoals een flatbread met groene kruidenaioli (14 euro), een smakelijk hapje om te delen. Met een gegratineerde oester Expo 58 (8 euro per stuk) - lekker, maar een beetje zwaar met al die kaas - slaat de chef een bruggetje naar een roemruchte periode van het hotel.

Er lopen veel mannen in pak door elkaar, en toch is het een gedoe om hier na die eerste hapjes nog iets te bestellen. Het duurt allemaal lang en de ene ober blijkt niet te weten wat de andere genoteerd heeft. Gelukkig is de keuken wel op de afspraak met een mooie versie van oeuf en meurette (24 euro), een klassieker uit de Bourgogne. Het ei met lopende dooier is niet gewoon gepocheerd, maar gepaneerd en gefrituurd. In de rodewijnsaus valt het lekkere spek op.

Ook een zeevruchtenravioli met bisquesaus (29 euro) is helemaal goed, net als de redelijk geprijsde vol-au-vent met zachte kip en balletjes van kalfsgehakt (26 euro). Bij de steak au poivre (34 euro) had de kwaliteit van het vlees beter gekund. De lamentabele frieten - met veel droge brokjes en bruine stukken - zijn om droevig van te worden: zou iemand het afval in een glazen kommetje hebben geleegd?

Werk aan de winkel dus voor Hardiquest. Deze brasserie serveert overwegend correcte gerechten, maar mist warmte, ziel en goede frieten.

Corinthia Grand Hotel Astoria Brussels

Koningsstraat / Rue Royale 103, 1000 Brussel

Palais Royal

| Tel. | 02 593 10 01
| Website | palaisroyal.brussels
| Openingstijden | Van dinsdag tot en met zaterdag

Le Petit bon bon

| Tel. | 02 593 10 02
| Website | lepetitbonbon.brussels
| Openingstijden | Van donderdag tot en met maandag

Advertentie

Decibel

Weinig akoestische ingrepen bij Palais Royal, al staan de tafels ver genoeg uit elkaar om het rustig te houden: gemiddeld 55 dB. Met zijn open keuken en de drukkere bezetting gaat de decibelmeter bij Le Petit bon bon hoger, naar gemiddeld 64 dB.

Prijs

348 euro per persoon bij Palais Royal (210 euro eten en 138 euro drinken).

97 euro per persoon bij Le Petit bon bon (68 euro eten en 29 euro drinken).

Wijn

Op de imposante wijnkaart van 22 met de hand geschreven bladzijden van Palais Royal zijn nog niet alle referenties voorradig. Veel aandacht is er voor roemruchte namen uit de Bourgogne- en de Bordeauxstreek, met bijbehorende prijzen: een Château Margaux uit 2009 kost 2.716 euro. Er is ook een kleine, maar goede selectie van buiten Frankrijk, zoals de riesling van Emrich-Schönleber uit de Duitse wijnbouwstreek Nahe.

Bij Le Petit bon bon was er nog geen wijnkaart en zelfs uit de karige selectie van zeven wijnen per glas ontbraken drie referenties. De goedkoopste wijn - een muscadet - kost 10 euro, te duur voor wat in het glas komt.

Kom ik terug?

De dure, gedurfde keuken met krachtige smaken van Palais Royal gaat af en toe nog uit de bocht. Ik kom niet terug. Bij Le Petit bon bon kun je correct eten, maar mis ik typiciteit en warmte. Ook daar kom ik niet terug.

Advertentie