Jan Scheidtweiler bij Bistro K: filiaal van Japanse sterrenchef landt in Wijnegem.
Kunsthandelaar en interieurinrichter Axel Vervoordt is eigenlijk een Japanse zenboeddhist. Hij houdt van betekenisvolle leegte, van de minimalistische esthetiek wabi-sabi en van het geluid van de shakuhachi, een Japanse bamboefluit.
Moet het dan verwonderen dat Vervoordt afgelopen zomer een Japanse bistro geopend heeft? Eigenlijk niet, zeker als je weet dat het restaurant ingebed is in het immense Kanaal-vastgoedproject van de familie langs het Albertkanaal in Wijnegem. Dat omvat appartementen, tentoonstellingsruimten en het Vervoordt-hoofdkwartier.
Het nieuwe restaurant is bedoeld om de site extra leven in te blazen. Toch vergt het wat motivatie om de ingang van de Japanse bistro te vinden. K blijkt aan een ommuurde binnentuin te liggen, vanzelfsprekend helemaal wabi-sabi ingericht.
Waar?
Bistro K
Stokerijstraat 21
2110 Wijnegem
Tel. 03/344.25.90
k-restaurant.be
Gesloten op maandag en dinsdag.
Wijn?
Een goed gekozen kaart met 55 wijnen, onder meer ook artisanale sake. Tien wijnen zijn per glas te krijgen. Op de kaart staan een paar icoonwijnen, zoals Flor de Pingus (130 euro), maar de meeste flessen zijn bescheidener. Een glas Duitse riesling vervulde zijn minerale belofte voor een correcte 6 euro.
Decibel?
Het geluidsniveau is aangenaam: 58 dB.
Rekening?
165 euro voor twee.
Kom ik terug?
Ik ben fan, al besef ik dat de dure prijzen en de uitgesproken gerechten niet iedereen bevallen.
Ook aan de binnenkant is de handtekening van de familie Vervoordt te zien. De bistro is groot - er is plaats voor wel honderd mensen - maar toch creëren mooie materialen en grafisch werk van Sadaharu Horio sfeer.
In de open keuken is Spaans de voertaal, enigszins verwonderlijk voor een Japans restaurant. Dat komt omdat Vinko Pepa, de horecapartner van de familie Vervoordt, in zee is gegaan met Hideki Matsuhisa.
De Japanse chef kookt al jaren in Barcelona en behaalde er met zijn restaurant Koy Shunka een Michelinster. Behalve een paar van zijn signatuurgerechten heeft hij ook een volledig keukenteam naar Wijnegem gestuurd.
Hoe Japans is K? De kaart van de bistro doet wat denken aan die van gesofisticeerde internationale Japanse ketens als Zuma en Nobu. Zo duiken er veel bekende namen op als edamame, misosoep, yakitori van kip en de onvermijdelijke sushi en sashimi. Maar ook zwarte kabeljauw, het beroemdste gerecht van Nobu, is hier te krijgen (29 euro), net als tempura van sint-jakobsvruchten (19 euro) en gemarineerd wagyurund.
De tartaar van tonijn (18 euro) is dan weer een typisch gerecht dat chef Matsuhisa ook in Barcelona maakt. In een aardewerken kommetje liggen blokjes superieure tonijn, zacht en vet, in een dashi met diepgang, samen met wat daikon en een paar stukjes nori: schijnbaar simpel en superlekker. Ook de gegrilde inktvis (14 euro) is top: de tentakels zijn krokant geschroeid aan de buitenkant en boterzacht binnenin.
Dat de Japanse keuken hoog inzet op umami en tegelijk een ander idee heeft van textuur blijkt uit zeetong (39 euro), die afgewerkt is met een saus van boter en soja, gekaramelliseerde ui en een paar gepekelde groenten: het zoutgehalte is al even hoog als de prijs en maakt er een gerecht van dat niet voor iedereen weggelegd is. Dat is ook het zwakke punt van deze bistro: hij is, letterlijk en figuurlijk, niet voor een breed publiek toegankelijk, terwijl de immense ruimte daar wel op mikt.
Op zoek naar restaurants in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker