Café Stanny in Berchem is Café Service geworden. Culinair recensent Jan Scheidtweiler zou er elke week willen gaan eten.
Weg is de opvallende rode gevel van Café Stanny bij station Antwerpen-Berchem. Het beroemde café sloot eind 2023 en liet na zestien jaar een leegte achter. Gelukkig kunnen liefhebbers van de betere buurtbistro al enkele maanden opnieuw terecht in de Stanleystraat. Overnemers Daan Gooiker en Tessa Kersten hebben van Café Service een waardige opvolger gemaakt: dit is zo’n lekkere, laagdrempelige plek waar je elke week wel wil komen eten.
Het opgepoetste interieur – de gevel is nu roestbruin geschilderd – geeft al aan dat het voormalige café een upgrade heeft gekregen. De halfronde houten toog, de oude vloertegels en de caféstoelen zijn gebleven, maar de tafeltjes met hun diepgroene tafelblad, de linnen servetten en de frisgewitte muren blinken als nieuw.
Stanny stond bekend om zijn spaghetti bolognese. Die is op de eetkaart van Café Service niet te bespeuren. Toch lijken chefs Lauren Vergeyle en Robin Gielens in de halfopen keuken geen ingewikkelde gastronomische dingen te willen doen. Ook al heeft het duo ervaring in hoogstaande restaurants – zij onder meer bij Meliefste, hij bij Veranda – hier houden ze het bij een korte kaart met gerechten om te delen.
De meeste zijn heel simpel en combineren twee of drie ingrediënten, zoals buikspek met rode biet (23 euro) of een toast met gerookte paling, zure room en bieslook (18 euro). Voor de kleine honger heeft Café Service barhapjes in voorraad, van een toast met rillette (8,5 euro) tot een oester (4,5 euro per stuk).
Het regent buiten, maar op de playlist zingen The Beatles ‘Here Comes the Sun’. En ja, de zon breekt helemaal door in een smakelijk bord biotomaten die een hechte eenheid vormen met zelfgemaakte ricotta en een paar braambessen (15 euro). Een pastagerecht (20 euro) krijgt dezelfde schijnbaar eenvoudige, maar doordachte behandeling. Bij farfalle komen ansjovis, knapperige stukjes boerenkool en een saus van kruidenboter. Het doet denken aan het beste uit de cucina povera, de armemensenkeuken die met bescheiden producten toch borden vol diepe smaken op tafel zet. Ook een dessert met aardbei, slagroom en verveineblaadjes (9,5 euro) is eenvoudig en lekker: drie goede ingrediënten maken samen een goed gerecht. Dit Café heeft niet alleen een attente Service, maar ook een smakelijke keuken in huis: een aanrader.
Deze zaak werd door de Sabato-recensent anoniem en betalend bezocht.
Café Service
| Adres | Stanleystraat 1, 2018 Antwerpen
| Tel. | 0470/063.878
| Website | cafe-service.be
| Openingstijden | Van woensdag tot en met zaterdag
Decibel
Tijdens een rustige middagservice bleef het aangenaam stil: 63,5 dB.
Rekening
Ik betaalde 56,8 euro (47 euro eten en 9,8 euro drinken).
Drinken
Op de drankenkaart staan oude geuze en ‘wilde’ artisanale bieren naast natuurwijnen en niet-alcoholische alternatieven. Een lekkere alcoholvrije pet nat van de Brusselse kombuchamaakster Rish kost zeven euro per glas.
Kom ik terug?
Dit is zo’n toffe, laagdrempelige plek waar je elke week naartoe zou willen: ik kom terug!