Culinair recensent Jan Scheidtweiler ging aan tafel bij 1238, in het Antwerpse luxehotel Botanic Sanctuary: ‘Zelfs voor zijn huisrestaurant 1238 legt Botanic Sanctuary de lat olympisch hoog.’
Met vijf ambitieuze restaurants op zijn grondgebied maakt het Antwerpse luxehotel Botanic Sanctuary duidelijk dat het meer te bieden heeft dan exclusieve suites en marmeren badkamers. Zelfs voor zijn eigen huisrestaurant – in veel hotels een eerder bescheiden zaak – legt Botanic de lat olympisch hoog. Wie de gepolijste service en de stevige prijzen ziet, krijgt de indruk dat 1238 zich op het niveau wil hijsen van Fine Fleur, Hertog Jan en Het Gebaar, de drie sterrenrestaurants op de hotelsite.
Sinds november 2022 is de keuken van 1238 in handen van Pascal Duvivier, een chef met ervaring bij Bridges, het chique visrestaurant van hotel The Grand in Amsterdam. Weet hij gasten hier een memorabele ervaring te bezorgen?
De idyllische ligging van 1238 – het getal verwijst naar het stichtingsjaar van het klooster dat hier ooit gevestigd was – laat alvast het beste verhopen. Tafels in wit linnen kijken uit op de binnentuin. Ook in het restaurant zelf, een glazen serre die tegen de façade gebouwd is, heeft ontwerper Dieter Vander Velpen voor sereniteit gekozen, met natuurlijke stoffen en planten: een rustgevende plek te midden van het stadscentrum.
Bovenaan het menu van de nieuwe chef staan, als een soort programmaverklaring, de woorden ‘puur|modern|fris’. Dat laatste kun je niet helemaal zeggen van de drie hapjes die bij het aperitief hun opwachting maken. De kaasbereidingen – onder meer een gelei van ui, afgetopt met crème van gruyère – zijn eerder zwaar dan fris. Dat blijkt een paar weken later, bij een volgend bezoek, al rechtgezet: een hapje met gorgonzola en peer is vervangen door een lichte, delicate bereiding met mossel en duindoorn.
Met het eerste gerecht uit de lunch (75 euro, drie gangen) weet Duvivier zijn credo helemaal waar te maken. Dik gesneden carpaccio van kwalitatieve coquille ligt op een dubbele bereiding van aardpeer – rauw-gemarineerd en als crème – en combineert fraîcheur met intensiteit. Bij hertenkalf, pompoen en te braaf afgekruide wortel is het een pure jus met mosterdzaad die met de hoogste punten gaat lopen. Het dessert is dan weer wat te rond en romig door de overdaad van amandelmousse en witte chocolade, al brengt een saus van sinaasappel wat verlichting. Helemaal op punt staat 1238 nog niet, maar toch proef je er nu al gedrevenheid en talent.
Waar?
Lange Gasthuisstraat 45 (ingang Leopoldstraat 26), 2000 Antwerpen
Tel. 03/269.00.00 | botanicantwerp.be
Zondag en maandag gesloten
Rekening
Ik betaalde 130,50 euro.
Wijn
Een chique kaart van 32 pagina’s met grote namen: een fles onder 50 euro blijkt onmogelijk. Het ‘gewone’ wijnarrangement kost 60 euro voor vier gangen, een prestigeversie 120 euro.
Decibel
1238 is sereen en discreet. Tijdens de lunch bedroeg het gemiddelde decibelniveau amper 56,2 dB, een rustgevende ervaring.
Kom ik terug?
Je voelt de drive om van deze dure en ambitieuze plek een topadres te maken. Benieuwd hoe dit verder gaat. Ik kom terug, al zal dat voor een speciale gelegenheid zijn.