Recept | Rillette van makreel met knoflookmayonaise
Chef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen schotelt je elk weekend een nieuw recept voor. In deze aflevering: rillette van makreel met knoflookmayonaise.
Chef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen schotelt je elk weekend een nieuw recept voor. In deze aflevering: rillette van makreel met knoflookmayonaise.
Exclusief voor Sabato: ‘Plat Misera’, de recepten van chef Nicolas Misera.
Verras je gasten tijdens een zaterdagavonddiner met deze eenvoudig te bereiden gerechten die nét dat tikje meer hebben.
‘Deze visrillette is een lekkere, decadente, smeuïge mousse, om met toastjes te serveren als feestelijk hapje of voorgerecht.’
‘In de Franse keuken is een echte, klassieke rillette niet te verwarren met gewone paté: voor rillette moet het vlees of de vis traag gegaard worden in vet (‘konfijten’). Oorspronkelijk diende dit recept om vlees van wat mindere kwaliteit (van oude varkens bijvoorbeeld) toch smakelijk en zacht te maken. Tegenwoordig is het een delicatesse, en vind je vooral rond de feestdagen vaak rillette van eend of gans.’
‘Voor deze smakelijke versie met vis gebruik ik makreel die op verschillende manieren gegaard wordt. Vooraleer de verse makreel wordt gekonfijt in olie, laten we de vis eerst een nachtje ‘droog pekelen’. Dat is simpelweg niets meer dan de vis inwrijven met zout en wat specerijen. Vroeger werd deze methode vooral gebruikt om producten langer houdbaar te maken, maar het biedt veel andere voordelen: het zout trekt het vocht uit de vis, verbetert de textuur en versterkt de smaak. Door de gepekelde/gekonfijte makreel te combineren met gerookte makreel breng je alle kwaliteiten van deze vis samen in één simpele smaakbom.’
‘Door de combinatie van konfijten, pekelen én roken breng je alle kwaliteiten van de makreel samen in één simpele smaakbom.’
Pekel de verse makreel (1 dag op voorhand).
Konfijt de gepekelde makreel.
Maak de knoflookmayonaise.
| Dr. H. Thanisch – Erben Thanisch – Riesling Kabinett
| 100% riesling 2020
| 17,55 euro
‘Een riesling van de wijngaard van de familie Thanisch in de Moezel, Duitsland, die al meer dan 375 jaar aan wijnbouw doet. Met zijn hint van restzoet matcht deze witte wijn prachtig met de smeuïge textuur van de rillette.’