Recept | Open lasagne met gegrilde courgette, tomatencompote en burratacrème

Een heerlijk doordeweeks gerecht dat je supersnel op tafel zet? Dat is de open lasagne met gegrilde courgette, tomatencompote en burratacrème van chef Nicolas Misera.

Exclusief voor Sabato: ‘Plat Misera’de recepten van chef Nicolas Misera.

Verras je gasten tijdens een zaterdagavonddiner met deze eenvoudig te bereiden gerechten die nét dat tikje meer hebben.

‘Dit gerecht ziet er niet alleen mooi uit, je zet het ook supersnel op tafel. Het enige wat veel tijd vergt, is het laten inkoken van de tomatencompote, maar dat kun je gemakkelijk op voorhand doen.’

Advertentie

‘Eigenlijk is dit niet meer dan een nonchalante versie van de lasagne: in plaats van een grote ovenschotel te assembleren, dresseer je dit mooi op een bord. Het vergt weinig voorbereidingstijd, en je kunt variëren met groenten die je nog hebt liggen. Het is een lekker doordeweeks gerecht, maar ik serveer het ook graag als bijgerecht, bijvoorbeeld bij een stukje vis.’

Advertentie
©Stefaan Temmerman
Advertentie

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 blik gepelde tomaten (400 gr.)
  • 125 gr. (bos)champignons
  • 6 lasagnevellen
  • 4-6 minicourgettes of 1 grote courgette
  • 1 bol burrata of mozzarella (125 gr.)
  • 1 citroen
  • 2 el zure room
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 6 teentjes look
  • Peper en zout
  • Currypoeder
  • Als garnituur: enkele kleine blaadjes (Griekse) basilicum
Advertentie

Voorbereiding

  • Fruit 1 fijngesneden ui met 6 fijngesneden teentjes look aan in olijfolie. Voeg de tomaten uit blik toe en laat ruim één uur sudderen op een laag vuur, tot al het vocht verdampt is en je een vaste tomatencompote hebt. Kruid af met peper en zout en voeg de zeste en het sap van een halve citroen toe.
  • Doe de bol burrata in een blender, samen met 2 el zure room, 2 el olijfolie en peper en zout. Mix tot een smeuïge saus.
  • Kook de lasagnevellen in gezouten water.
  • Halveer de minicourgettes in de lengte, of snijd de courgette in dikke schijfjes. Besprenkel met olijfolie en kruid af met peper, zout en currypoeder. Gril de courgettes aan beide kanten in een grillpan.
  • Stoof de champignons aan in olijfolie en kruid met peper en zout. Zodra ze goed gebakken zijn, voeg je een klontje boter toe, 1/2 fijngesneden sjalot en 1 fijngehakt teentje look. Verfris op het einde met een beetje citroensap.
‘Lasagne, courgette, champignon, gepelde tomaat, burrata: dit gerecht vergt weinig voorbereidingstijd.’
Advertentie
Advertentie

Afwerking

Dresseer alle ingrediënten in een diep bord in laagjes: begin met een vel lasagne, vervolgens de courgette, tomatencompote en champignons. Herhaal dit drie keer, en werk het bord af met de burratacrème en enkele blaadjes verse basilicum.

Wijntip

  • Rosso di Montalcino, Fanti, 2020
  • Licata
  • 18,97 euro

Op de zachte heuvels van Castelnuovo dell’Abate, vijftig kilometer onder Siena, verbouwt de familie Fanti vooral sangiovesedruiven. Daarmee maakt ze onder meer de beroemde Brunello di Montalcino. Deze Rosso is daar het jonge, frisse broertje van. De fijne zuren van de sangiovese leveren een sappige wijn op, met nog volop fruit in de mond: elegant maar ongecompliceerd. (JS)