Recept | Open lasagne met gegrilde courgette, tomatencompote en burratacrème
Een heerlijk doordeweeks gerecht dat je supersnel op tafel zet? Dat is de open lasagne met gegrilde courgette, tomatencompote en burratacrème van chef Nicolas Misera.
Een heerlijk doordeweeks gerecht dat je supersnel op tafel zet? Dat is de open lasagne met gegrilde courgette, tomatencompote en burratacrème van chef Nicolas Misera.
Exclusief voor Sabato: ‘Plat Misera’, de recepten van chef Nicolas Misera.
Verras je gasten tijdens een zaterdagavonddiner met deze eenvoudig te bereiden gerechten die nét dat tikje meer hebben.
‘Dit gerecht ziet er niet alleen mooi uit, je zet het ook supersnel op tafel. Het enige wat veel tijd vergt, is het laten inkoken van de tomatencompote, maar dat kun je gemakkelijk op voorhand doen.’
‘Eigenlijk is dit niet meer dan een nonchalante versie van de lasagne: in plaats van een grote ovenschotel te assembleren, dresseer je dit mooi op een bord. Het vergt weinig voorbereidingstijd, en je kunt variëren met groenten die je nog hebt liggen. Het is een lekker doordeweeks gerecht, maar ik serveer het ook graag als bijgerecht, bijvoorbeeld bij een stukje vis.’
‘Lasagne, courgette, champignon, gepelde tomaat, burrata: dit gerecht vergt weinig voorbereidingstijd.’
Dresseer alle ingrediënten in een diep bord in laagjes: begin met een vel lasagne, vervolgens de courgette, tomatencompote en champignons. Herhaal dit drie keer, en werk het bord af met de burratacrème en enkele blaadjes verse basilicum.
Op de zachte heuvels van Castelnuovo dell’Abate, vijftig kilometer onder Siena, verbouwt de familie Fanti vooral sangiovesedruiven. Daarmee maakt ze onder meer de beroemde Brunello di Montalcino. Deze Rosso is daar het jonge, frisse broertje van. De fijne zuren van de sangiovese leveren een sappige wijn op, met nog volop fruit in de mond: elegant maar ongecompliceerd. (JS)