Recept | Oesters met karnemelkvinaigrette à la sterrenchef Nicolas Misera

Een van de favoriete gerechten van sterrenchef Nicolas Misera? Oesters met karnemelkvinaigrette, die hij bereidt volgens dit recept.

‘Een van mijn favorieten, dat weten de lezers intussen: oesters met een smaakvolle vinaigrette. Omdat je er eindeloos mee kunt variëren: hoe lekker oesters puur ook zijn, deze variant met een bijkomende frisse toets geeft de delicatesse net iets extra.’

Door de oesters op een laagje zout te presenteren, ben je er zeker van dat ze stabiel blijven liggen.
Door de oesters op een laagje zout te presenteren, ben je er zeker van dat ze stabiel blijven liggen.
©Eva Beeusaert
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Ingrediënten

2 personen

  • 4 Zeeuwse platte oesters (maat 5/0)
  • 1 dl karnemelk
  • 3 el sushiazijn
  • 1 el gepekelde jalapeñoazijn (het vocht van een bokaal jalapeñopepers)
  • ½ grannysmithappel
  • 2 kleine zure augurken
  • 1 kl fijngesneden bieslook
  • 4 kl zalmeitjes
  • Olijfolie
  • Optioneel: verse mierikswortel, dilletopjes
Meng fijne blokjes appel en augurk met een beetje olijfolie, het sap van een ¼ limoen, de fijngesneden bieslook en een klein snuifje zout.
Meng fijne blokjes appel en augurk met een beetje olijfolie, het sap van een ¼ limoen, de fijngesneden bieslook en een klein snuifje zout.
©Eva Beeusaert
Advertentie

Voorbereiding

  1. Kruid de karnemelk met peper en zout en voeg hieraan de sushi- en jalapeñoazijn toe.
  2. Snijd de appel en augurkjes in zeer fijne blokjes (brunoise), meng ze samen met een beetje olijfolie, het sap van een ¼ limoen, de fijngesneden bieslook en een klein snuifje zout.
Nicolas Misera dresseert elke oester met een koffielepel appel-augurkmix, een koffielepel zalmeitjes en een koffielepel karnemelkvinaigrette.
Nicolas Misera dresseert elke oester met een koffielepel appel-augurkmix, een koffielepel zalmeitjes en een koffielepel karnemelkvinaigrette.
©Eva Beeusaert
Advertentie

Afwerking

  1. Steek de oesters open met een goed oestermes. Bescherm je handpalmen met een oesterhandschoen en/of theedoek.
  2. Snijd het vlees van de oester los van de schelp, verwijder eventuele stukjes ‘gruis’ en leg de oester in de diepe oesterschelp om te serveren.
  3. Dresseer elke oester met een kl appel-augurkmix, 1 kl wilde-zalmeitjes, en werk af met een kl karnemelkvinaigrette.
  4. Versier met wat dilletopjes, en rasp eventueel wat verse mierikswortel over het geheel.
  5. Serveer in een oesterbord of op een laagje zout, zodat ze stabiel blijven liggen.
Serveer in een oesterbord of op een laagje zout, zodat ze stabiel blijven liggen.
Serveer in een oesterbord of op een laagje zout, zodat ze stabiel blijven liggen.
©Eva Beeusaert
Advertentie

Wijntip

| Sherry Gabriela Manzanilla | Bodega M. Sánchez Ayala | Spanje
| 13,70 euro | Te koop bij adbibendum.be

Weinig wijnen combineren vlot met oester, friszure vinaigrette en pittige mierikswortel, maar deze sherry manzanilla klaart de klus. Behalve appel en noten proeven we ook zilte toetsen. Dat heeft te maken met de rijping in de Zuid-Spaanse havenstad Sanlúcar de Barrameda. De zeelucht van de Golf van Cádiz helpt de wijn een ‘flor’ te ontwikkelen, een gistlaag met een typische smaak. (J.S.)