Recept | Het driegangenfeestmenu van chef Nicolas Misera
Chef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen schotelt je elk weekend een nieuw recept voor. In aanloop naar de feestdagen stelt hij zijn ‘casual driegangenfeestmenu’ voor.
Chef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen schotelt je elk weekend een nieuw recept voor. In aanloop naar de feestdagen stelt hij zijn ‘casual driegangenfeestmenu’ voor.
Exclusief voor Sabato: ‘Plat Misera’, de recepten van chef Nicolas Misera.
Verras je gasten tijdens een zaterdagavonddiner met deze eenvoudig te bereiden gerechten die nét dat tikje meer hebben.
‘Dit is een voorbeeld van een casual feestmenu waar je veel vooraf in de mise-en-place kunt doen, om een ontspannende avond met je gasten door te brengen. Eigenlijk zijn het drie oerdegelijke gerechten die uitblinken in eenvoud.’
‘Gegratineerde oesters met champagnesaus, bijvoorbeeld, is een klassieker die voor mij in ere hersteld mag worden. Als voorgerecht serveer ik ‘pomme zeebrugeoise’ – naar het voorbeeld van een pomme moscovite, maar met vers gevangen en handgepelde garnalen, ‘de kaviaar van de Noordzee’ zoals ze dat aan de kust zo mooi noemen. En het hoofdgerecht is een mooi stukje wild met een smaakvolle jus. Puur en simpel, maar het zijn de details die alles net iets feestelijker en rijkelijker maken.’
Gegratineerde oesters met champagnesaus
Ingrediënten (voor 4 personen)
Voorbereiding
Afwerking à la minute
Misera-sommelier Willem Broos’ wijntip
| Dehours & Fils – Terre de Meunier
| 39,95 euro
| 100% pinot meunier, extra brut
‘Jérome Dehours is een bekende naam in de Champagne-regio. Zijn wijngaarden bevinden zich in Mareuil-le-Port, zo’n twintig kilometer ten westen van Épernay. Van dit terroir maakt de familie Dehours al drie generaties lang champagne. Met respect en passie. De eerste scheut gaat in de mousseline, de rest van de fles is voor aan tafel.’
Aardappel met paddenstoelen en handgepelde noordzeegarnalen
Ingrediënten (voor 4 personen)
Voorbereiding
Afwerking à la minute
Misera-sommelier Willem Broos’ wijntip
| Marthe Henry Boillot – Aligoté 2019
| 25 euro
| Chardonnay 2019, Meursault, Côte d’Or
‘Marthe, kleindochter van de legendarische Pierre Boillot, groeide op in Parijs en bouwde eerst een carrière uit in de journalistiek. Pas in 2013 keerde ze terug naar Meursault. Voorlopig koopt ze haar druiven nog aan bij collega-wijnmakers en vrienden, al verwacht iedereen dat het domein van haar grootvader binnenkort in haar handen komt.’
Ree met wildsaus, witlof en knolselderpuree
Ingrediënten (voor 4 personen)
Voorbereiding
Afwerking à la minute
Misera-sommelier Willem Broos’ wijntip
| Alberto Burzi – Barolo 2018
| 39,95 euro
| 100% nebbiolo lampia, La Morra
‘Alberto Burzi is een ambitieus en veelbelovend talent onder de nieuwe generatie wijnmakers in Italië. Biologische wijnbouw, snoei met de hand en een handmatige oogst zijn slechts enkele van zijn strikte beheerspraktijken. In de kelder maakt hij máár 20.000 flessen per jaar. Finesse en elegantie: ideaal bij een lekker stukje wild.’