Recept | Cappelletti met pompoen
Chef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen schotelt je elk weekend een nieuw recept voor. In deze aflevering: cappelletti met pompoen.
Chef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen schotelt je elk weekend een nieuw recept voor. In deze aflevering: cappelletti met pompoen.
Exclusief voor Sabato: ‘Plat Misera’, de recepten van chef Nicolas Misera.
Verras je gasten tijdens een zaterdagavonddiner met deze eenvoudig te bereiden gerechten die nét dat tikje meer hebben.
‘Na een lange werkdag ga je niet even snel verse pasta maken, maar in het weekend of op feestdagen is dit een zalige activiteit. Je kunt zelfs gerust de kinderen of je gasten aan het werk zetten, om mee te helpen met het rollen, vullen en plooien van de pasta. Ik hou van dat romantische idee, van de Italiaanse ‘mamma’ die een hele dag aan de slag is om de gasten huisgemaakte pasta te serveren, en die haar familierecepten aan de volgende generaties doorgeeft.’
‘Bovendien is pasta maken lang niet zo moeilijk als het lijkt. Het enige wat belangrijk is: je moet behoorlijk snel werken, want pasta droogt snel uit. Zodra je de bol deeg uit de koelkast haalt, moet je het deeg snel bewerken. Helpende handen zijn dus nuttig. Je kunt de klaargemaakte gevulde pasta’s eventjes – onafgedekt – bewaren in de koelkast, en ook in de diepvries.’
‘Voor mij is dit het perfecte herfstgerecht: pompoen, spek, nootjes en veel boter. Gevulde pasta heeft nauwelijks iets nodig om een volwaardige, rijkelijke maaltijd te vormen. Vegetariërs kunnen groentebouillon gebruiken voor de pompoencrème, en het spek weglaten.’
‘Cappelletti lijken op tortelloni, maar zijn een stuk gemakkelijker te maken, want je vertrekt van vierkanten, terwijl je voor tortelloni rondjes deeg gebruikt, en dus veel meer deegoverschot hebt. De naam verwijst naar de vorm: het zijn net kleine hoedjes. In de regio Emilia-Romagna worden met kerst traditioneel altijd cappelletti gegeten.’
Maak het pastadeeg een dag op voorhand.
Als je het leuk vindt om het pastadeeg met de hand te kneden, doe gerust. Maar het kan een pak gemakkelijker en sneller:
Maak de pompoencrème.
Rooster de hazelnoten.
Maak de pastavulling.
Maak de cappelletti.
| Testalonga – Baby Bandito ‘Keep on Punching’ 2021
| 100% chenin blanc, Swartland, Zuid-Afrika
| 18,50 euro
‘Craig en Carla Hawkins reisden jarenlang de wereld rond om bij gerenommeerde wijndomeinen te werken. Sinds 2008 maken ze in Swartland eigenzinnige wijnen zonder additieven. De druiven voor deze ‘Baby Bandito’ komen van biologische wijngaarden. ‘Keep on Punching’ onthult in de neus frisse, levendige tonen van citrus en witte perzik, het gehemelte is fijn en licht.’