Recept | Brioche met paddenstoelen en compote van ui uit de Cevennen
Chef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen schotelt je elk weekend een nieuw recept voor. Deze aflevering: brioche met paddenstoelen en compote van ui uit de Cevennen.
Chef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen schotelt je elk weekend een nieuw recept voor. Deze aflevering: brioche met paddenstoelen en compote van ui uit de Cevennen.
Exclusief voor Sabato: ‘Plat Misera’, de recepten van chef Nicolas Misera.
Verras je gasten tijdens een zaterdagavonddiner met deze eenvoudig te bereiden gerechten die nét dat tikje meer hebben.
‘De ‘brioche Hans Misera’ is een van de signatuurgerechten op mijn menukaart: een dikke briochetoast, belegd met varkenspoot, kreeft, truffel… Het is een souvenir aan de enkele keren dat ik samen met mijn vader heb gekookt, lang nadat hij zijn restaurant De Zwarte Ganze had gesloten en ex-klanten bij hem in de kelderkeuken in Brugge kwamen tafelen.’
‘Ik hou ervan om dit soort oldskool bereidingen uit de klassieke keuken van onder het stof te halen. Dit recept is niet meer dan een uitgewerkte variatie op een simpele toast champignon, en een mooi voorbeeld van hoe je met eenvoudige ingrediënten een prachtig gerecht kunt neerzetten. Het is een rijkelijk herfstgerecht met bospaddenstoelen, ideaal voor dit seizoen.’
‘Mijn vader kocht zijn brood altijd ongesneden, zodat hij er zelf dikke plakken van kon snijden: in veel boter gebakken en even gegrild in de oven is dat zalig voor een brunch met wat charcuterie en roerei. Voor mij werkt dit gerecht het best met echt briochebrood, een Franse broodsoort met veel boter en eieren. Als je geen brioche (zonder suiker) kunt vinden bij de bakker, kun je ook dikke toasts snijden van gewoon wit casinobrood.’
Lamoresca – ‘Nerocapitano’ 2021 | 100% frappato-druif, San Michele di Ganzaria, Sicilië | 16,50 euro
‘De wijngaarden van Filippo Rizzo bevinden zich in de glooiende heuvels van Sicilië op 450 meter hoogte, met als enige referentiepunt de smeulende top van de Etna. Rizzo baatte vroeger een restaurant uit in België en maakt nu wijnen en olijfolie op deze bijzondere plek.’
‘De cuvée ‘Nerocapitano’ is gemaakt van blauwe frappato-druiven, een zeldzame, traditionele druivensoort die je alleen in Sicilië vindt. In de mond krijg je toetsen van zwarte kers en kruidige wilde bloemen.’