De laatste items op ons verlanglijstje, zowel online als in de winkelstraat.
VIER gaat in zee met Sebago
Al tien jaar is de Antwerpse boetiek Vier tegelijk coole skateshop en incontournable fashionspot. Streetmerken als Vans en Stüssy hangen naast Dries Van Noten en Prada. Én naast hun gehypete eigen collectie. Hun bekende Antwerp-hoodie is de vaste reisoutfit van Raf Simons, vertelde hij ooit in The Wall Street Journal.
‘Eigenlijk begonnen de truien gewoon als merchandise voor de winkel. Maar ze groeiden uit tot een succes’, vertelt Giancarlo Angeletti, die samen met Bob Follens de shop runt in Sint-Andries (‘de vierde wijk’). Volgende week komt het duo met een collab voor Sebago, het vergeten Docksidemerk dat bezig is aan een remonte. Ze hulden twee modellen in zebra- en cheetadessin.
‘We zijn zot van dierenprints. In onze winkel hangen ze zelfs tegen de muren’, aldus Angeletti. Ook vrouwen lopen beter eens binnen, want de schoenen zijn verkrijgbaar vanaf maat 39. 240 euro, vanaf 23 januari uitsluitend te koop bij Vier.
Oh my Bag omarmt vintage
Het Nederlandse handtassenmerk Oh my bag lanceert een vintagecorner op zijn webshop. Wie een oude Oh my bag-tas heeft, kan die hier doorverkopen of ruilen. ‘Een stapje in de richting van een circulaire economie waarin kwaliteitsproducten niet langer op de vuilnisbelt belanden’, aldus oprichtster Paulien Wesselink.
Tres Hombres brengt het beste van overzee
Dat logistiek ook klimaatneutraal kan zijn, bewijst Tres Hombres: een zeilend vrachtschip dat het beste van de Caraïben en Zuid-Europa tot bij ons brengt. Uit Portugal namen ze rode wijn en olijfolie mee. Uit de Dominicaanse republiek koffie en chocolade.
Adidas motiveert bankhangers
Het meest gehoorde goede voornemen? Meer sporten. Ook in 2020 is fit duidelijk het nieuwe slank. Daar speelt Adidas op in. Want net nu lanceert het Duitse sportmerk een nieuwe campagne die álle vrouwen wil verleiden om te bewegen. In de compleet vernieuwde collectie zitten veel streetwearelementen, zodat het er wat minder ‘sportief’ uitziet. En elk stuk is verkrijgbaar in meer maten. Geen excuses meer dus voor die wekelijkse sportbeurt.
Virgil Abloh maakt design
Virgil Abloh denkt duidelijk niet in hokjes. De Amerikaan ontwerpt even gemakkelijk een modecollectie als een tentoonstelling. Hij werkt voor Ikea én voor Baccarat. En hij wist als streetwearambassadeur door te stoten tot Louis Vuitton, een van de meest klassieke Parijse huizen. Na een voorproefje vorige maand op Design Miami komt Abloh nu met een 20-delige designcollectie, gemaakt in opdracht van de Parijs-Londense Galerie Kreo.
Zelf noemen ze het een primeur: het is de eerste keer dat straatcultuur over hun drempel raakt. Abloh, die architectuur studeerde op een campus van Ludwig Mies van der Rohe, maakte stoelen, tafels en banken van bruut beton waarin hij perforaties boorde. Door de meubels te ‘taggen’ met een graffitispuitbus maakt Abloh elk stuk uniek.
Marylène Madou en Café Costume kleden vrouw én man
De Limburgse printdesigner Marylène Madou is vooral bekend om haar zijden sjaals, pochetten en foulards. Nu waagt ze de sprong naar mode, meer bepaald kostuums. Voor mannen én vrouwen. ‘Een kledingcollectie maken van mijn eigen stoffen is een logische stap én een lang gekoesterde droom’, aldus Madou. Het debuut werd een tweedelig pak in 100 procent zijde en in drie exotische prints: een met slangen, een met vlinders en bloemen en een met citrusfruit. Zonder ceintuur heeft het jasje iets kimono-achtigs dat je draagt als oversized hemd. Wie minder bang is om op te vallen, raden we de total look aan. Voor de comfortabele snit keek Madou inderdaad naar pyjama’s, maar ze zegt: ‘Doe er een paar diamanten oorbellen bij aan en je bent klaar om uit te gaan.’ Te koop vanaf 6 maart in haar eigen boetiek in Genk.
De hippe Antwerpse pakkenmakers van Café Costume vonden de weg naar Limburg en grasduinden in het archief van Madou naar mooie prints voor hun voeringstoffen. Oprichter Bruno Van Gils vindt ‘kostuumvoering net lingerie: je ziet ze niet meteen, maar ze is oh zo belangrijk’. Op de ‘lingerie’ van Café Costume en Madou prijken kleurrijke koi-vissen, slangen, tijgers en tropische vogels.
Tenue de Ville kleurt duurzaam
De nieuwe behangcollectie ‘Poème’ van het Brusselse merk Tenue de Ville brengt de natuur in huis met prints van tropische vogels, paradijselijke vergezichten en Toscaanse cipressen. De Brusselse Alexia de Ville de Goyet richtte Tenue de Ville in 2012 op na haar studies aan SaintLuc in Brussel en Central Saint Martins in Londen. Eerst als modecollectie, maar al gauw besloot ze haar prints op behangpapier te drukken.
Met de komst van haar nieuwe collectie maakt de Brusselse een extra duurzame sprong. Ze gebruikte al uitsluitend inkt op waterbasis en duurzaam papier, maar vanaf nu zal ze alleen op bestelling printen, zodat ze geen overschotten meer heeft. De prints die ze maakt voor beurzen en fotoshoots verwerkt ze achteraf tot enveloppen, notitieboekjes en samples, die ze verkoopt in haar webshop.