Op 20 december sloot de Parijse concept store Colette definitief de deuren. De iconische stijlsupermarkt is onvervangbaar, maar wij tippen dertien adressen om de post-Colettedepressie te verzachten.
'Aan alle goede dingen komt een eind.’ Zo kondigde Colette in juli aan dat het - na twintig jaar - zijn deuren sluit. Dat de concept store verdwijnt, is zonder overdrijven een aderlating voor Parijs. En Colette een winkel noemen, is bijna een belediging. Zeg liever stijlsupermarkt, cultplek, hipsterhotspot, celebritymagneet of modemekka. Colette liet de wereld kennismaken met het fenomeen ‘concept store’: een winkel waar je meer doet dan geld uitgeven. Een plek die je inspireert, waar je vindt wat je niet zocht en waar je evengoed komt om te kijken als om te kopen. Nu is dat gemeengoed. Maar in 1997 was dat ongezien en revolutionair, zeker in het poepchique 1ste arrondissement.
Early adopter
U denkt nu misschien: wat kan er zo bijzonder zijn aan een winkel? Vooreerst het brede maar scherp gecureerde aanbod. Op 750 vierkante meter vind je mode, kunst, beauty, design, boeken, food, muziek en hightech. Er wordt gemixt zonder rekening te houden met stijlregisters, überklassieke merken (zoals het 130 jaar oude Britse Smythson) liggen naast nobele onbekenden.
Colette verkocht menig jong ontwerper lang voor hij of zij doorbrak. Denk aan: Jeremy Scott, Raf Simons, Proenza Schouler, Rodarte, Mary Katrantzou en Christopher Kane. Ook lang niet alles is er onbetaalbaar. Naast de peperdure designerstukken vind je er leuke hebbedingen voor een klein prijsje, zoals een aansteker van het merk Saint Laurent voor 5 euro. Zoals elke zichzelf respecterende concept store heeft Colette ook een café. Maar wel een dat anders is dan anders. Dus geen geijkte koffiebar, maar een plek waar ze meer dan honderd verschillende soorten water serveren.
Maar wat Colette echt uniek maakt, zijn de samenwerkingen die exclusief bij hen te koop zijn: van zijden Hermès-carrés tot Speedo-zwembroeken, Stan Smith-sneakers en zelfs een Ikea-tas. Opvallend vaak zien we daarin het Colette-logo, twee blauwe cirkels. Die collabs zijn meteen ook de reden waarom je de larger than life Chanel-ontwerper Karl Lagerfeld hier tegen het lijf kan lopen. ‘Colette is de enige winkel waar ik heen ga, omdat ze er dingen hebben die niemand anders heeft. Ik koop er alles: van juwelen tot telefoons. Ze hebben een formule uitgevonden die je niet gemakkelijk kan kopiëren’, vertelde hij vorig jaar in een interview.
Van snoep tot Céline
Colette, open sinds 20 maart 1997, is het idee van Colette Rousseaux en haar enige dochter Sarah Andelman, die samen boven het pand in de rue Saint-Honoré 213 woonden. Geef hun zes maanden, schreef de Franse pers. Een galerie, boekwinkel, restaurant en modeboetiek ineen; dat vonden de conservatieve Parijzenaren een bijzonder slecht plan. Net als streetwear combineren met catwalkmode. En welke winkel verkoopt er nu snoepjes van een paar euro naast een McQueen-jas van een paar duizend euro? Maar de sceptici kregen ongelijk.
We zijn 20 jaar verder en Colette heeft 150 man in dienst. In 2016 draaiden ze 28 miljoen euro omzet, waarvan 25 procent uit de onlineshop. Maar aan alle goede dingen komt dus een eind. Want mama Colette Rousseaux wil genieten van haar pensioen. ‘En zonder Colette geen Colette’, lezen we op de site. Dat vindt ook Karl Lagerfeld: ‘Het geheim van Colette is de osmose tussen moeder en dochter. De een bestaat niet zonder de ander.’
Wat gebeurt er na 20 december? Het pand wordt verbouwd tot Saint Laurent-boetiek. Mama Rousseaux gaat genieten van haar pensioen en dochter Sarah Andelman wil als freelancer samenwerkingen opzetten voor diverse merken. Als enige inkoper van Colette was zij verantwoordelijk voor alle collabs en ontdekte ze de obscure designers. Maar waar moet het leger fans heen? Een waardige vervanger van Colette heeft zich voorlopig niet gemeld. Maar wij tippen u een handvol fantastische adressen die samen het gemis van Colette opvangen. Hier ontdekt u jonge opkomende merken, kruist u de Parijse hipsters, vindt u tijdschriften waar u anders voor naar New York of Tokio moet en scoort u peperdure it-items en betaalbare gadgets. Aan alle goede dingen komt een eind, maar voor alle mooie dingen is er toekomst in overvloed.
Op woensdag 20 december om 19 uur sloten de deuren van Colette definitief.
1. Verbreuil / NO LOGO / 1ste Arr.
In onze geglobaliseerde wereld - waar elke willekeurige winkelstraat ter wereld er identiek uitziet - is Verbreuil een verademing. Wie een handtas van het exclusieve merk wil kopen, moet ervoor naar Parijs. Want ze worden uitsluitend verkocht in hun twee eigen winkels. Bezielster Sylvie Véron Hériard-Dubreuil focust op vakmanschap én laat logo’s bewust achterwege. Hun recentste winkel in rue Saint-Roch is letterlijk gebouwd tegen de gelijknamige kerk. De kerkmuur is zelfs de achterwand van hun winkel. In deze kerk vond trouwens de afscheidsdienst plaats van Yves Saint Laurent in 2008.
18 bis, rue Saint Roch, www.verbreuil.com
Instagram: @verbreuilparis
2. Brigitte Tanaka / SCHATKAMER / 1ste Arr.
Om de hoek bij Colette - en een deur naast Verbreuil - opende deze zomer een bijzondere concept store. Brigitte Tanaka, gerund door Brigitte Giraudi en Chieko Tanaka, combineert de Franse en Japanse stijl. In het piepkleine winkeltje - waar ooit religieuze parafernalia verkocht werden, omdat handel drijven in de kerk verboden was - hoor je soms de kerkgezangen. Het assortiment is een unieke mix van nieuwe items, collabs, antiek en eigen ontwerpen. Waar anders vind je een antiek boek over bloemen, de perfecte witte peignoir en zijden dahlia’s? Neem de halsbrekende draaitrap naar boven om je huislinnen of servies te laten personaliseren met je initialen.
18, rue Saint-Roch, www.brigittetanaka.com
Instagram: @brigittetanaka
3. Nose / HARD TO FIND NICHEGEUREN / 2de Arr.
Een bende cosmetica- en parfumfanatici stak een paar jaar geleden de koppen bijeen en opende de beauty-concept store Nose. Hier kom je niet voor een flesje Chanel, maar wel voor hard to find nichegeuren en huidverzorging. Je kan hier ook laten uitzoeken welke geur het best bij je past. Vorige week lanceerde Nose zijn volledig vernieuwde state-of-the-artwebsite met onder meer een chatbot, een parfumdiagnose, een meldingsmodule die weet wanneer je parfum bijna op is en exclusieve video’s die je laten binnenkijken bij cultparfumhuizen.
20, rue Bachaumont, www.nose.fr
Instagram: @noseparis
4. The Hoxton / IT-HOTEL / 2de Arr.
Strikt genomen is dit een hotelbar, maar de plek gedraagt zich als een gewoon café slash brasserie. The Hoxton is dan ook een atypisch hotel. Sinclair Beecham, een Britse frequent flyer, was de hotels zo beu dat hij zelf een betere versie uit de grond stampte met een minibar tegen supermarktprijzen, een gezellige lobby, gratis water en wifi zonder paswoord. The Hoxton ligt op de grens met het hippe 10de arrondissement, waar de horeca boomt. Het bezoeken waard is Cour des Petites Ecuries: een autovrije straat vol hippe bars en restaurants.
30-32 rue du Sentier, www.thehoxton.com/paris
Instagram: @thehoxtonhotel
5. Marcel by / LE FABULEUX MARCEL DE PARIS / 3de Arr.
Een galerie slash designshop die in 2015 opende. Je koopt er meubels, verlichting en accessoires, maar er zijn ook expo’s en events. Hun optimistische selectie is een verademing tussen de vele interieurwinkels die allemaal dezelfde merken lijken te verkopen genre Hay, Serax, Vitra en Ferm Living. Leuk: hier rijmt origineel vaak ook op betaalbaar.
28, rue Saint-Claude, www.marcelby.fr
Instagram: @marcelbygalerie
6. Maison Standards / STANDAARDLUXE / 3de Arr.
Na dik tien jaar mode-ervaring (onder meer bij Pierre Hardy) lanceerde Uriel Karsenti in 2012 zijn eigen merk. Maison Standards staat voor de juiste garderobe-essentials in topkwaliteit, transparante productie en scherpe prijzen, omdat hij de tussenhandel er uitknipt. Het merk voor mannen en vrouwen is alleen online te koop, maar in september opende Karsenti zijn eerste en enige winkel. De Hongaars-Parijse artiest slash decorateur Mathias Kiss ontwierp de boetiek als ‘de perfecte dressing’ met bladgoud en faux marbre.
25, rue de Poitou, www.maisonstandards.com
Instagram: @maisonstandards
7. Tom Greyhound / K-FASHION IN PARIJS / 3de Arr.
De Koreaanse multibrandwinkel Tom Greyhound opende in 2014 in Parijs zijn enige vestiging naast Seoel. Als je binnenstapt, voel je meteen de internationale sfeer. De inrichting, de selectie en zelfs de (speciaal voor de winkel gecomponeerde) muziek zijn on-Frans. Behalve een paar bekende merken - Marni, Phillip Lim, Acne Studios, Dries Van Noten - is dit echt een plek om interessante jonge labels te ontdekken. Tom Greyhound doet ook geregeld collabs, zoals onlangs met Aalto. Je vindt hier ook interessante magazines.
19, rue de Saintonge, www.tomgreyhound.com
Instagram: @tomgreyhoundparis
8. The Broken Arm / MÉNAGE À TROIS / 3de Arr.
Drie vrienden met dezelfde smaak en goesting om hun carrière over een andere boeg te gooien: dat was het begin van The Broken Arm (vernoemd naar een kunstwerk van Marcel Duchamp). De winkel met een radicale selectie opende begin 2013, maar al in 2009 richtte het trio een onlinemagazine op. In ‘De jeunes gens modernes’ signaleerden ze opkomende modelabels en dat doen ze in The Broken Arm nog altijd. Behalve die avant-gardistische merken vind je ook grote namen zoals Balenciaga, Céline, Raf Simons en het superhippe Vetements. Ze verkopen ook boeken, magazines en muziek. Aan de linkerkant van het 200 vierkante meter grote gebouw is er een cafeetje.
12, rue Perrée, www.the-broken-arm.com. Café open vanaf 9 uur, de winkel vanaf 11 uur.
9. 0fr / OPEN BOEK / 3de Arr.
Uitgeverij, boekwinkel en galerie in één: 0FR is een one of a kind adres in Parijs. Deze gespecialiseerde magazine- en boekwinkel opende in augustus 1996 door broer en zus Alexandre en Marie Thumerelle, lang voor Le Marais zo hip was. In 0fr (een acroniem voor Open, Free and Ready) vind je boeken en magazines, zo’n 400 titels, waar je anders voor naar New York of Tokio moet. Als galerie vertegenwoordigt 0fr jonge artiesten. Het organiseert tentoonstellingen en concerten.
20, rue Dupetit-Thouars.
Instagram: @ofrparis
10. High Art / HOOGCULTUUR / 9de Arr.
In oktober 2013 begonnen Romain Chenais (Parijse curator), Jason Hwang (kunstenaar/curator uit LA) en Philippe Joppin (ex-artistiek directeur bij galerie Perrotin) samen High Art, een galerie voor hedendaagse kunst. Een atypische zet, want ze zijn curator, kunstenaar en galeriehouder tegelijk. Maar het experiment werkt. Ze tonen vooral heel jonge Amerikaanse artiesten en exposeerden al op Art Basel Miami en Frieze. Chenais en Hwang richtten in 2011 samen de Parijse projectspace Shanaynay op.
1, rue Fromentin, www.highart.fr
11. Club 75 / STREET CREDIBILITY / 10de Arr.
Na een start als onlineplatform voor mannenstreetwear opende Club 75 in 2015 een fysieke winkel. Het team erachter, drie vrienden, komt niet uit de mode: Pedro Winter (baas van het populaire platenlabel Ed Banger en ex-manager van Daft Punk), Michael Dupouy (oprichter van het reclamebureau La MJC, dat onder meer werkt voor Colette) en So Me (gevierd illustrator). Hun platform - dat aanvankelijk Cool Cats heette - groeide uit tot een echt merk dat collabs doet met streetwearmerken als Adidas en Stussy. Dé plek om je street credibility op te krikken.
32, rue Yves Toudic, www.club75.fr
Instagram: @club75official
12. Holiday / ALTIJD VAKANTIE / 16de Arr.
Eerst was er het magazine, een internationaal blad over reizen en stijl. Toen kwam het café en nu breidt het concept Holiday uit met een eerste winkel, op 150 meter van het café. De boetiek huist in een originele sixtieswinkel die opnieuw werd ingericht in samenwerking met de jonge Belgische architect Bernard Dubois, die onlangs ook de boetiek van Zadig & Voltaire in Brussel tekende. De shop oogt als een galerie en verkoopt ook kunst, onder meer foto’s van het fotografenduo Inez & Vinoodh. Maar ook de eigen kledinglijn Holiday. Gauthier Borsarello, vintagekoning in mannenkleding, heeft in deze winkel zijn eigen corner.
11, rue Parent de Rosan, www.holidayparis.fr
Instagram: @holiday_boileau
13. Galerie Room / ROOMSERVICE / 18de Arr.
Vorig jaar opende Room, een project van Violaine d’Harcourt en Ludivine Chabert dat stukken van een twintigtal jonge ontwerpers toont die gemaakt zijn in eigen beheer en dus ook in beperkte oplage. Onder meer van D’Harcourt zelf, die is opgeleid als productdesigner. Chabert komt uit de marketing en werkte jarenlang in Londen. Room houdt het midden tussen een galerie en een winkel en biedt ook ‘Room Service’: oftewel interieuradvies op maat.
67, rue Lamarck, www.galerieroom.com
Instagram: @galerie_room