Corona en Brexit ten spijt, dankzij series als The Crown en Bridgerton reizen we, althans mentaal, nog even gretig naar Britse oorden. En dat laat ook in onze garderobe zo zijn koninklijke sporen na.
Lange handschoenen
In de tijd dat de dieren nog praatten en internet scifi was, kwam geen man de deur uit zonder hoed en geen vrouw zonder handschoenen. Het indrukwekkendst waren de avondhandschoenen tot midden de onderarm, of de operahandschoenen die bijna tot aan de oksels reikten, zoals bij Audrey Hepburn in de film ‘Breakfast at Tiffany’s’.
In Engeland verkoos een knuffelende, handenschuddende Lady Di vroeger blote handen, maar Elizabeth II zul je zelden zonder handschoenen zien. En daarin is ze tegenwoordig niet alleen. Haar favoriete accessoire maakte het afgelopen voorjaar al indruk op de rode loper, dankzij de actrices Margot Robbie en Zoë Kravitz.
En in het najaar spotte je ze in de wintercollecties van onder meer Sportmax, Fendi, Marine Serre en Valentino. Bijkomend argument: zo’n handschoen is niet alleen ontzettend elegant, maar in deze coronatijden ook heel erg praktisch. Dus waarom kiezen voor wegwerprubber als er ook (vegan) leder is?
2. Lady bags
De gesprekspartners van Margaret Thatcher zouden er beducht voor zijn geweest: het moment waarop de Britse premier naar haar wapen greep. In haar handtas verdwenen niet alleen top secret documenten. Snedige argumenten in de vorm van mysterieuze kattenbelletjes (ja, echt waar) kwamen er ook uit tevoorschijn. ‘Gehandbagged’ word je sindsdien als men je op ongevoelige wijze neersabelt.
Met dank aan de Netflix-serie ‘The Crown’ beleeft Thatchers favoriet een nieuw gloriemoment. Ondanks de koele verstandhouding tussen The Iron Lady en The Queen deelden ze een liefde voor Launer. Zeg maar het Britse equivalent van Delvaux: stevige, minimalistische en toch verfijnde handtassen.
Die ‘ladylike’ stijl is trouwens in. De ‘Lady Dior’, vernoemd naar prinses Diana, doet het nog altijd goed. En zopas herdoopte Gucci zijn iconische hobotas tot ‘Jackie 1961’, als eerbetoon aan zijn populairste influencer, wijlen first lady Jackie Onassis Kennedy.
3. Broches
Sinds broches een eeuwigheid geleden in de bronstijd ontstonden als handigheidje om kleding mee vast te pinnen evolueerden ze tot decoratieve spelden en later tot pompeuze statusstukken en statements om je persoonlijkheid in de verf te zetten.
De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright pende een hele biografie neer op basis van haar broches. En vorig jaar nog jaagde Lady Hale, de toenmalige voorzitster van het Britse hooggerechtshof, haar collega’s de stuipen op het lijf met een fonkelende vogelspin op ware grootte. Al schrok ze er Johnsons brexit niet mee af.
Ook een nieuwe generatie pinners staat al klaar. Popprinses Billie Eilish schuwt sexy kleren, maar speldt wel diamanten op. En ook acteur en stijlicoon Timothée Chalamet doet mee.