London Fashion Week herfst/winter 2025 is achter de rug. De hoogste tijd dus om terug te blikken op onze vijf hoogtepunten.
De uitreiking van de Bafta’s, de opening van het nieuwe F1-seizoen én de tweede ‘Big Four’-modeweek. In februari waren alle ogen gericht op de Engelse hoofdstad. Althans, de onze vooral op de catwalk in het Londense Tate Britain-museum, waarop van 20 tot en met 24 februari de herfst/wintercollecties van 2025 voorbijtrokken.
Het was de laatste Londense modeweek met Caroline Rush aan het roer. Vorig jaar al kondigde ze aan dat ze in juni na zestien jaar vertrekt als CEO van de British Fashion Council (BFC). Nu de modeweek de veertig is gepasseerd, zal haar nog onbekende opvolger de geplande vernieuwde aanpak van de BFC uitrollen. Het doel: Britse modeontwerpers en hun merken meer groeipotentieel geven, ten voordele van ‘s lands mode-industrie en daarmee ook de next-gen designers. En dit, ondanks de uitdagingen die onder meer de Brexit met zich meebrengt.
Eerste keren
Het was ook een editie van eerste keren. Zo zette de BFC de eerste ‘The London Fashion Week Shop’ op poten: een pop-upwinkel in 245 Regent Street waar je een archiefcollectie kon shoppen van iconische LFW-namen als 16Arlington. Bovendien introduceerde LFW als eerste van de ‘Big Four’ dezelfde duurzaamheidseisen als Copenhagen Fashion Week. En de Brit Daniel W. Fletcher, de nieuwe creatief directeur van Mithridate, presenteerde er zijn eerste collectie voor het Chinese luxemodehuis.
Dat we kleppers als JW Anderson en 16Arlington moesten missen, werd goedgemaakt door deze vijf hoogtepunten:
1 | 21 februari | Fashion East
Behalve het BFC-initiatief NewGen en de wereldberoemde ontwerpersschool Central Saint Martins levert ook de non-profitorganisatie Fashion East geregeld een lading nieuwe topontwerpers aan. Zo stelde afgelopen vrijdag, zoals gebruikelijk in The Truman Brewery, Central Saint Martins-alumnus Olly Shinder zijn vierde en laatste collectie voor onder de Fashion East-vlag.
2 | 22 februari | Sinéad O’Dwyer
Meer dan Rihanna’s favoriete merk Jawara Alleyne viel zaterdag de collectie op van de LVMH Prize-genomineerde Sinéad O’Dwyer. Vooral de laarzen (foto onder) trokken de aandacht, waarvoor de Ierse ontwerpster samenwerkte met het Japanse sneakermerk Grounds. Ze zijn een herinterpretatie van de klassieke Ierse dansschoen, en daarmee een ode aan haar roots. De veters vormen trouwens een rode draad in de collectie, en zitten ook in de organza jurken en leren broeken verweven.
3 | 23 februari | Simone Rocha
Zondag viel vooral deze gevestigde waarde op. Van een schildpadclutch tot met fietssloten dichtgesnoerde stuks en nepbont: in haar collectie bracht Simone Rocha de stereotypen van tomboys, emo’s en ‘cool kids’ samen, vermengd met haar nostalgie naar haar middelbareschooltijd.
4 | 24 februari | Ashish
Ballonnen, confetti, kleurrijke looks en pailletten: hoewel de catwalk een feest leek, wilde ontwerper Ashish Gupta - hij mag onder anderen Cate Blanchett en Taylor Swift tot zijn fanbase rekenen - één grote walk of shame uitbeelden. Vielen vooral op: de bedrukte T-shirts, met niet alleen slogans als ‘Not in the mood’, maar ook de politiek geladen ‘Slut for socialism’ en ‘Fashion not fascism’.
5 | 24 februari | Burberry
Gisteren was het de beurt aan Burberry, een van de belangrijkste trekpleisters. Voor zijn collectie haalde Daniel Lee de mosterd bij de Brits-Amerikaanse film ‘Saltburn’ - voor de show wist hij zelfs ‘Saltburn’-ster Richard E. Grant te strikken (foto onder). Lee vond traditioneel elitair Brits heruit, en in zijn nieuwe collectie neemt de iconische trenchcoat verschillende gedaanten aan. De ontwerper kondigde ook een eenjarige samenwerking aan met Tate Britain.