Statements, diversiteit en het nieuwe talent van morgen: onze 7 favorieten van de Londen Fashion Week.
1. Vivienne Westwood: een show met een boodschap
‘Something has to happen now. If not, we’re all dead’, zei het eerste mannenmodel dat de show opende. ‘We need more heroes’, klonk het uit de mond van actrice en #MeToo-activiste Rose McGowan. De show van de Britse modeontwerpster Vivienne Westwood had meer weg van een georkestreerde protestmars dan van een modedefilé: de politieke boodschappen schreeuwden luider dan de kleding zelf. Toch waren de typische Westwood-accenten, zoals het tartan en het dambordpatroon, niet ver te zoeken.
2. Burberry: een mix van Britse jeugdcultuur en de classics revisited
Met sierlijke krullen op het voorhoofd en een donsjas in de hand opende het 23-jarige topmodel Gigi Hadid voor de eerste keer de show van het Britse Burberry.
De Britse jeugdcultuur vormde de basis voor de Italiaanse ontwerper Riccardo Tisci, die in Londen zijn tweede show voor het modehuis presenteerde. Modellen met op voetbalshirts geïnspireerde minijurken, donsjassen en herwerkte Burberry-classics daverden over de catwalk.
3. Victoria Beckham: luipaardprint en sensueel rood
Victoria Beckham toonde haar nieuwe herfst- en wintercollectie in het Tate Britain-museum. Met veel luipaardprint, rood en hakken voor elke look brengt ze de ‘naughty side’ in elke vrouw naar boven.
4. Romantiek met een tikje rebel: Simone Rocha
De Ierse ontwerpster Simone Rocha toont vrouwen van alle leeftijden op de catwalk, van de 44-jarige Chloë Sevigny tot de 31-jarige Lily Cole. Voor deze collectie inspireerde Rocha zich op de Frans-Amerikaanse kunstenares Louise Bourgeois.
5. Halpern: pailletten en glimmende materialen
Het is moeilijk te geloven dat de Amerikaanse maar in Londen wonende ontwerper Michael Halpern nog maar drie collecties op de London Fashion Week heeft getoond. Zijn discobaljurken voor zijn afstudeercollectie aan mode- en kunstschool Central Saint Martins in 2016 waren meteen een hit. Ook nu verbaasde hij met volumineuze en asymmetrische jurken met pailletten en bloemenprints, een ode aan Erté, de Frans-Russische illustrator en designer.
6. Peter Pilotto: een tikkeltje Belgisch in Londen
Achter het merk Peter Pilotto schuilt de Italiaans-Oostenrijkse Peter Pilotto en de Belgisch-Peruaanse Christopher De Vos. Hun modebasis legden ze aan de Antwerpse modeacademie. Dit seizoen koos het ontwerpersduo voor een seventies-vibe met luxematerialen en veel prints.
7. Innovatie en talent van morgen: Central Saint Martins
Central Saint Martins leverde al heel wat modetalent af: denk aan Stella McCartney, Alexander McQueen en Marc Jacobs. Dit jaar experimenteerde de school voor de afstudeercollectie van Gerrit Jacob voor het eerst met mixed-reality. De aanwezigen op de eerste rij kregen een speciale bril waarmee ze extra animatie, zoals doodskoppen en bliksemschichten, over de Jacobs-collectie zagen bewegen. De anderen konden de animaties op schermen volgen.
Next stop: Milaan. Nog tot en met 25 februari wordt daar de herfst- en wintercollectie van 2019-2020 voorgesteld. Het is uitkijken naar Gucci, Emporio Armani, Max Mara en Versace, die er een thuismatch spelen.