Van een eeuw Fendi over Gucci’s crisiscollectie tot het vertrek van een duo creatief directeurs: onze terugblik op Milan Fashion Week Fall/Winter 2025 in vijf nieuwsfeiten.
Maandag ging in Parijs alweer de vierde en laatste belangrijke modeweek van dit seizoen van start. Omdat de herfst/winter 2025-editie van Milan Fashion Week meermaals de krantenkoppen haalde, blikken we er met de vijf grootste nieuwsfeiten nog even op terug.
1 | Gucci’s crisis
Exact een week geleden trapte Gucci de modeweek in Milaan af, hoewel het merk zelf in zwaar weer verkeert. Met zijn ‘Unified’-show stelde het op een spiegelcatwalk zijn nieuwste collectie voor, vooral geïnspireerd op de seventies, Gucci’s gloriejaren. Het was de laatste van voormalig creatief directeur Sabato De Sarno, met wie Gucci de samenwerking zo’n vier weken geleden stoptzette. Een afscheid tijdens Milan Fashion Week was De Sarno dus niet meer gegund. Met zijn ontslag is de crisis binnen Gucci compleet.
Daarmee ging Gucci voor een andere aanpak dan Bottega Veneta: na het vertrek van Matthieu Blazy naar Chanel koos het ervoor om de debuutcollectie van de nieuwe creatief directeur Louise Trotter niet in februari, maar in september te presenteren, tijdens Spring/Summer 2026.
2 | Voor het laatst Lucie en Luke
Net als veel andere merken bevestigde Jil Sanders collectie woensdagavond de comeback van bont. Maar belangrijker: na acht jaar aan het roer zwaaiden creatief directeurs Lucie en Luke Meier af.
3 | Drie keer ‘hoera’
Een eeuw Fendi, vijftig jaar Giorgio Armani en Dsquared2’s parelmoeren jubileum. Van de drie jubileumshows hadden modefans vooral uitgekeken naar die van Fendi: het was de eerste show van het merk sinds Kim Jones in oktober afstand deed van zijn functie als creatief directeur. Voor hem werd bewust nog geen vervanger gezocht, om het honderdjarige bestaan niet te overschaduwen. Silvia Venturini Fendi, de kleindochter van de oprichters, stopte Fendi’s signatuuritems in een nieuw jasje. Zij neemt de interimleiding op zich tot er een opvolger is gevonden: ‘Voor mij gaat ‘Fendi 100’ meer over mijn persoonlijke herinneringen - echt of ingebeeld - aan wat Fendi was en wat Fendi vandaag betekent.’
4 | Belg met bekijks
Uiteraard was de show van Raf Simons en Miuccia Prada een must-see, maar het was vooral Glenn Martens’ Diesel-show die op elke manier de aandacht trok. Met de grootste graffiti-installatie ooit als decor - meer dan zevenduizend kunstenaars kleurden een doek in van meer dan drie kilometer lang. Met witte lenzen en lege, gegraffiteerde glimlachen. En vooral met ‘ultra low waist jeans’ en extreme minirokken. Daarmee verruilt Glenn Martens denim voor de haute couture van Maison Margiela.
5 | Bye bye, Donatella?
Van de ‘offset shoulders’ tot de extravagante jurken: behalve het herkenbare DNA vielen in de nieuwste Versace-collectie verwijzingen op naar die van 1997, de laatste die Gianni ontwierp voor zijn dood. Er gaan al langer geruchten over de verkoop van Versace, maar nu rijst dus ook de vraag of Donatella zal opstappen als creatief directeur. Vandaag presenteert Prada zijn resultaten over het boekjaar 2024. De kans bestaat dat het modehuis Versace zal overnemen.