Anti-energiedrankjes zijn in opmars.
Anti-energiedrankjes zijn in opmars.
© Shutterstock

Vergeet energiedrankjes, in 2021 zwichten we voor 'relaxation drinks'

De hyperkinetische jaren 90 betekenden booming business voor energiedrankjes. Anno 2021 ruilen we die stilaan in voor ‘relaxation drinks': slaapdronken worden zonder alcohol.

Waar is de tijd dat we onze ambities almaar hoger legden en zoveel mogelijk in die overvolle agenda wilden proppen? Dat we nachtenlang gingen feesten en het bon ton was om ‘druk druk druk’ te antwoorden op de vraag: ‘Hoe gaat het?’. Geen wonder dus dat we sinds midden de jaren 90 hunkerden naar energiedrankjes à la Red Bull. Extra cafeïne, extra drive.

Was het vroeger een luxe om te multitasken, dan is het vandaag vooral zaak om te kunnen ontspannen.
Advertentie

Vijfentwintig jaar later is de situatie veranderd. De angst en de stress die het jaar 2020 heeft veroorzaakt, doen ons niet hunkeren naar ‘meer’, maar vooral naar ‘minder’. Was het vroeger een luxe om te multitasken, dan is het vandaag vooral zaak om te kunnen ontspannen.

Advertentie

‘Voedingsbedrijven zoeken hoe ook zij kunnen inspelen op het rijtje ‘meditatieve yoga, warm dekentje en kopje kamillethee’’, zegt Jenny Zegler in The New York Times. Zij leidt het wereldwijde marktonderzoeksbureau Mintel, met hoofdkwartier in Londen.

Pepsico, het Amerikaanse bedrijf achter, onder andere, Pepsi, Lay’s en Looza, lanceerde enkele maanden geleden Driftwell, een waterdrankje verrijkt met magnesium, zwarte bessen, lavendel en L-theanine, een aminozuur dat vaak in groene en witte thee voorkomt en dat een relaxerend effect zou hebben.

Er wordt dan ook geadviseerd om het te drinken net voor je gaat slapen. Zenify en Som zijn vergelijkbare drankjes, bruiswaters tjokvol antioxidanten. Zenify wordt wat betreft aantal antioxidanten zelfs gelijkgesteld met 25 kopjes groene thee. Met dat verschil dat je van Zenify ’s nachts niet 25 keer naar het toilet moet.

Advertentie
Advertentie
Er is zelfs een anti-energiedrankje dat gelijkstaat met 25 kopjes groene thee. Met dat verschil dat je hiervan ’s nachts niet 25 keer naar het toilet moet.

Wie meer van het snacktype is voor het slapengaan, wordt in deze trend niet vergeten. Goodnight is een start-up binnen de Nestlé-groep en produceert pralines met de typische relax-ingrediënten magnesium en L-theanine. Nightfood is dan weer slaapvriendelijk roomijs. Het bevat minder suiker en minder vet dan regulier ijs en werd verrijkt met extra vezels en enzymen, calcium, zink en – uiteraard – magnesium.

Al die nieuwe slaapmiddeltjes hebben in de verste verte niets te maken met échte slaapmedicatie, en dat is maar goed ook. De ingrediënten leunen nog het dichtst aan bij kamillethee – uiteraard een prima drankje voor het slapengaan. Wie met echte slaaptekorten kampt, zal in deze drankjes zijn of haar heil dus niet vinden. Maar wie meer ontspannen aan de nacht wil beginnen, doet er zeker geen kwaad mee.

Advertentie