© Getty Images

Kefir, de melkchampagne voor honderdjarigen

Wat gaat er in de culinaire wereld over de tong? Deze week: kefir, het alcoholische melkdrankje van de honderdjarigen.

Wie ruim duizend jaar geleden een geitenhuiden zak naast een Kaukasische of Tibetaanse voordeur zag hangen, werd geacht daar een flinke mep tegen te geven. In die zak zat immers een mengsel van melk en kefirkorrels. En dat mocht af en toe met brute kracht door elkaar geklutst worden. Door de mix van melksuiker en gist in de korrels ging de inhoud immers fermenteren tot een bruisende en licht alcoholische melkdrank: kefir. Een drankje waaraan levensverlengende eigenschappen werden toegedicht.

Een belofte die vandaag opnieuw massaal opduikt. Bij de hipsters onder ons tenminste, want kefir is samen met kombucha hét gefermenteerde wonderdrankje van het moment.

Advertentie
Advertentie

Kant-en-klare kefir staat intussen in zowat elke supermarkt. Maar met melk en zogenaamde kefirkorrels kan je gemakkelijk zelf aan de slag. Kefirkorrels vind je online, in natuurwinkels, of je leent ze van je hipstervrienden.

Je voegt ze toe aan melk op kamertemperatuur en laat het geheel zo’n 24 uur staan. De korrels zeef je na de fermentatie weer uit de melk en kunnen bewaard worden om de volgende keer te hergebruiken. De korrels vormen immers de basis van de kefir: daarin zitten alle gisten en bacteriën.

Kefir bevat nog veel meer probiotica dan yoghurt. Maar tegelijk zit er alcohol in het drankje.

De smaak is nog het best te vergelijken met yoghurt. Logisch ook, want zowel kefir als yoghurt ontstaat uit het mengen van melk met bacteriën.

Voor wie vegan of lactosevrij van de voordelen van kefir wil genieten, is er de waterkefir. Daarvoor worden andere korrels gebruikt en komt er geen melk aan te pas, alleen water waaraan vaak nog een extra smaakje wordt toegevoegd. Hoewel melkkefir niet veel calorieën bevat, is waterkefir een nóg lichtere variant.

Advertentie
Advertentie

Waarom we met z’n allen aan de kefir moeten? Omdat het dankzij het fermentatieproces tjokvol zogenaamde probiotica zit, levende micro-organismen die vanuit de darmen moeten zorgen voor een blakende gezondheid. De positieve invloed van probiotica wordt wetenschappelijk ondersteund, dus valt er iets te zeggen voor het drinken van kefir, dat nog veel meer probiotica bevat dan yoghurt.

Al manen wetenschappers ook bij deze hype aan om de gezondheidsbeloftes met een flinke korrel zout te nemen. Probiotica zijn zeer gezond voor de darmen, maar normaal is je lichaam daarin nogal zelfvoorzienend. Bovendien bevat kefir alcohol, al is dat maximaal 1,2 procent. Met mate heel oud worden, luidt dan ook ons advies.

Advertentie