Beter slapen, afslanken, tot rust komen én uw humeur opkrikken? Het wondermiddel bestaat. Het heet ‘wandelen’ en is nu al dé hype van 2020.
Celebrity’s als Reese Witherspoon, Taylor Swift en Jennifer Garner gaven in interviews al aan fervente wandelaars te zijn.
Dankzij stappentellers, smartphones en smartwatches kunnen we onze lichaamsbeweging in real time volgen. En dan begint het op te vallen: we bewegen niet genoeg. 10 000 stappen, wie haalt dat op een doordeweekse werkdag? Dat besef is voor almaar meer workaholics een van de vele motivators om de wandelschoenen aan te trekken en te gaan stappen.
Volgens Clare Varga van het Amerikaanse trendbureau WGSN is wandelen dan ook het nieuwe yoga. En ze voegt er nog een belangrijk voordeel van wandelen aan toe: ‘Het is de enige sport waarbij je Instagram-foto’s kan nemen terwijl je ze aan het beoefenen bent.’ Getuige daarvan de populariteit van de hashtags #wandelen (597K), #marcher (53,6K) en uiteraard #hiking (50,9M!).
Celebrity’s als Reese Witherspoon, Taylor Swift en Jennifer Garner gaven in interviews al aan fervente wandelaars te zijn, maar dé wandel-it-boys en -girls zijn Kristen Bor van Bearfoot Theory, Quin Schrock van Ever Changing Horizon en James Forrest, ook wel ‘Mountain Man’ genoemd. Hun accounts geven een inkijk in de prachtigste landschappen op deze wereld. Plaatsen waar je vaak alleen maar te voet raakt.
Wandelen is fitness
In eigen land is radiopresentator, deejay en foodie Sven Ornelis een belangrijke ambassadeur voor het maken van lange wandelingen in binnen- en buitenland. Hij begon er ooit mee uit gezondheidsoverwegingen. Hij verloor behoorlijk wat kilo’s dankzij een combinatie van gezond eten en veel wandelen. Het ultieme bewijs dat je niet per se naar de fitness moet om calorieën te verbranden.
‘Met een uur wandelen in een normaal tempo kan je al snel 250 kilocalorieën verbranden, 300 zelfs wanneer je wat sneller gaat’, schrijft Ornelis op zijn blog Would Be Chef, waar hij ook de cijfers van Sport Vlaanderen toejuicht. Die registreerden in vijf jaar tijd immers 55.000 extra wandelaars in de wandelclubs. Ook wandelevenementen kunnen de stroom aan inschrijvingen niet meer volgen. De iconische Dodentocht in en rond Bornem zit aan 13.000 inschrijvingen, de absolute limiet.
Wandelen is oud worden
Een van de pioniers van de wandelhype is de Amerikaanse dokter Mike Evans. In zijn razend populaire YouTube-filmpje ‘23 and ½ hours’ beschrijft Evans zijn onderzoek naar welke maatregelen in ons leven de grootste impact kennen op onze gezondheid. Is het stoppen met drinken? Stoppen met roken? Is het minder werken?
Evans zocht naar oplossingen in de zogenaamde Blue Zones, plaatsen op de wereld waar mensen het oudst worden in goede gezondheid. U kan de uitkomst van zijn onderzoek al raden. Het beste wat je kan doen om gezond oud te worden is een halfuur per dag wandelen. ‘Doe die 23,5 andere uren per dag wat je wil, maar wandel een halfuur per dag stevig door’, aldus Evans.
Want wandelen vraagt niet alleen een fysieke inspanning, het leidt ook tot mentale ontspanning. En het is die mentale ontspanning die de jongere generaties en minder geoefende sporters weet te motiveren om toch de wandelschoenen aan te trekken.
Wandelen is ontspanning
Wie niet aan zijn dagelijkse portie wandelen toe komt, kan zijn schade inhalen met wandelvakanties. ‘Wij hebben ons publiek aanzienlijk zien verbreden de afgelopen jaren’, vertelt Karel Hons van Zuiderhuis Wandelreizen. ‘Wandelvakanties waren tijdens de jaren 80 en 90 vooral weggelegd voor fanatieke wandelaars. Mensen die met tent en rugzak naar de bergen trokken.'
'Dat is nu veel diverser geworden. De interesse in wandelreizen bereikt ook minder fanatieke sportievelingen en vooral ook mensen die comfortabel willen reizen. Overnachtingen in hotels zijn almaar populairder, net als het bagagevervoer tijdens de tocht. Mensen willen graag de natuur in, zonder aan comfort te moeten inboeten.’
Populaire wandelbestemmingen zijn Corsica, Madeira, Schotland en Italië, maar ook Argentinië, Patagonië, Namibië en Kirgizië. ‘Wij stellen wandelroutes samen die je niet zomaar van het internet downloadt, en laten mensen plekken ontdekken die nog relatief onbekend zijn. Een hele vakantie wandelen zonder iemand tegen te komen? Ja, dat kan zeker’, aldus Hons, die bevestigt dat ‘het opzoeken van rust’ de belangrijkste drijfveer is van reizigers om hun vakantie al wandelend door te brengen.
Wandelen is goede nachtrust
En die rust zet zich ook ‘s nachts door. De Amerikaanse psychologe Alycia Sullivan Bisson publiceerde het afgelopen jaar een studie die aantoont dat mensen die overdag wandelen ‘s nachts een betere nachtrust kennen. En dat overdag wandelen hoeft niet eens te betekenen dat u minder aan werken toekomt. Ook wandelend vergaderen zou de creativiteit ten goede komen.
Bewijs daarvan de lijst van fervente wandelvergaderaars, aangevoerd door Charles Darwin, Steve Jobs en Mark Zuckerberg. De razend populaire TED talk ‘Got a meeting? Take a walk’ van de Indiase auteur Nilofer Merchant bevestigt wat filosoof Jean-Jacques Rousseau in de 18de eeuw al aanvoelde: ‘Wanneer ik stilsta, stop ik met denken. Mijn geest werkt alleen tezamen met mijn benen.’
Wandelen is influencen
Nog dit: wie als wandelaar hoopt op lucratieve deals met outdoorlabels, neemt maar beter geen loopje met de waarheid. Neem nu Casey Sosnowski. De jonge Canadese postte vorige zomer enkele foto’s terwijl ze in een sexy outfit aan het hiken was in het Lake Okahumpka Park in Florida. De zin die ze erbij tikte, luidde: ‘Nature is the ultimate healer to all our problems.’
Echt viraal ging de post niet. Dat was wél het geval met de tweet van zus Carly. Zij ontmaskerde haar zus als een valse influencer door bekend te maken dat de foto niet in het park met de grappige naam was gemaakt, maar gewoon in de achtertuin van de meisjes. Gedaan influencercarrière.