Hoe een blauw bloemetje het schopte tot de nieuwste Instagramhype

Nu op de it-list van elke zichzelf respecterende foodie: de kittelbloem. Geen smaakbom, wel een pikante vorm en Instakleurhit.

Een ingrediënt dat vandaag succesvol wil zijn, moet ofwel ontzettend gezond zijn, ofwel enkele bijzondere visuele kwaliteiten hebben. Kittelbloem (Clitoria Ternatea) voldoet aan allebei die voorwaarden.

De bloem, die ook wel vlindererwt wordt genoemd, groeit van nature vooral in Thailand, Vietnam, Bali en Maleisië. Daar worden de bladeren al lang gebruikt in de ayurvedische geneeskunde. Niet alleen zou de plant met haar hoge concentratie antioxidanten leiden tot een betere bloedcirculatie, ook het humeur en het libido zouden profijt hebben van een flinke dosis kittelbloem af en toe.

Advertentie

Al zou die verhoging van het libido misschien ook gewoon aan de vorm van de bloem kunnen worden toegeschreven. Zoals de naam ‘Clitoria’ al doet vermoeden, is er qua vorm enige gelijkenis met het vrouwelijke geslachtsorgaan.

Maar na deze vormuitwijding, weer even ter zake en terug naar het bord. De kans dat u al kittelbloem at, is vrij groot. De Aziatische keuken serveert de mooie blauwpaarse bloem heel vaak als eetbare sierbloem, ook al is de kittelbloem niet bepaald een smaakbom. Maar de kleur maakt dezer dagen heel veel goed.

Instagramgebruikers smullen letterlijk van de ‘Butterfly Pea Latte’, een latte-
variant met felblauwe kleur. Het is dat goedje met de eigen hashtag dat kittelbloem de bijnaam ‘blauwe matcha’ bezorgde. En net als bij matcha wordt de kittelbloem ook gretig gebruikt om thee mee te maken.

Recept: Butterfly Pea Flower Latte

De bloemblaadjes van de vlindererwt worden daarvoor gedroogd en ondergedompeld in kokend water. Slechts enkele seconden later kunt u al genieten van een ietwat smaakloze, maar prachtige diepblauwe thee.

En pas op, het visuele schouwspel is daarmee nog niet voorbij, vooral niet wanneer u die thee graag met een schijfje citroen drinkt. Anthocyaan, de kleurstof die kittelbloem zo bijzonder maakt, reageert immers als lakmoespapier. Wanneer het in contact komt met zuur, kleurt het rood, in basische omgevingen kleurt het blauw.

Advertentie
Advertentie

Dus wat gebeurt er met de blauwe thee wanneer die een scheutje citroensap voelt? Die kleurt meteen felpaars. In Instagramtermen wil dat zeggen: van #bluetea naar #purpletea, maar altijd #butterflypeatea.

Advertentie