Daniella Provost: ‘Met onze thuisinstallatie brouwen we twintig liter per week.’
Daniella Provost: ‘Met onze thuisinstallatie brouwen we twintig liter per week.’
© Eva Beeusaert

Psychotherapeut én bierbrouwer Daniella Provost | ‘Ik hou van hardcore punk’

De zaterdag van psychotherapeute én zythologe Daniella Provost: langzaam uit bed rollen, thuisbrouwsels proeven en de nacht in met hardcore punk.

In ‘Mijn Sabato’ delen bekende en minder bekende personen wat hun zaterdag bijzonder maakt.

Daniella Provost

  • Psychologe.
  • Zythologe.
  • Medeoprichtster L’Arogante en Tourette Brewing.
Advertentie
Advertentie

‘Ook in het weekend wil ik bijleren.’ Binnenkort wordt ΨPA geherlanceerd, een zusterbier van het blonde, stevige L’Arogante dat Daniella Provost op het lijf geschreven is. ‘Mijn vriend Leslie ontwikkelde deze IPA twee jaar geleden voor mijn verjaardag. Ik hou van hoppige bieren, en de naam verwijst naar mijn praktijk als psychotherapeute. Dit jaar ben ik vijftig geworden: een mooie aanleiding om het nog eens in een kleine oplage te brouwen.’

Hoewel Provost voltijds actief is als psychologe en psychotherapeute, boeit bier haar van kleins af. ‘Mijn vader is een echte proever, en als tiener proefde ik mee. Tien jaar geleden werd het meer dan een hobby: toen ontwikkelden Leslie en ik L’Arogante op basis van een thuisbrouwsel. Uit de brouwwereld kwamen positieve echo’s en in 2014 commercialiseerden we het. Ik werd ook medeoprichter van Dok Brewing Company, de Gentse craft brewery die haar vijfde verjaardag viert, maar waarbij ik intussen niet meer betrokken ben. Tourette Brewing ontstond in 2021 als een project van zes brouwers, biersommeliers en zythologen uit het Gentse. We ontwikkelen recepten die we zelf brouwen bij Brouwerij Maenhout in Pittem.’

Daniella Provost: ‘Mijn favoriete restaurant is Phaya Thai in Gent. Daar smaakt het eten min of meer zoals in Thailand, waar we dolgraag naartoe gaan.’
Daniella Provost: ‘Mijn favoriete restaurant is Phaya Thai in Gent. Daar smaakt het eten min of meer zoals in Thailand, waar we dolgraag naartoe gaan.’
© Eva Beeusaert

9.45 uur | ‘Ik rol langzaam uit bed. In de week pas ik me aan aan de buitenwereld, in het weekend vertraag ik. Ontbijten doe ik alleen in hotels, thuis blijft het bij koffie. Tot een paar jaar geleden met sigaretten. Daar ben ik gelukkig van af.’

10.30 uur | ‘Ik ga aan de laptop zitten en doe wat administratie voor mijn praktijk. Ik verzorg ook het grafisch ontwerp voor de website van L’Arogante.’

Advertentie
Advertentie

13.30 uur | ‘Dit is het moment om bij te leren. De podcasts van The Brewing Network en BrewSmith zijn uitstekend. Soms wel vrij technisch, bijvoorbeeld over de effecten van en de interacties tussen de hopsoorten.’

‘Op zaterdag ontdoe ik mij van ballast: van wat ik niet belangrijk vind, van verplichtingen, van sommige mensen. Het leven is kort.’
Daniella Provost

15.30 uur | ‘Ik heb nood aan een stukje chocolade. Dat is een kleine verslaving waarvan ik nog niet heb proberen af te kicken.’

16 uur | ‘Tijd om mijn planten te verzorgen. Vol staat het huis niet, ik probeer het in bedwang te houden. Maar het zijn er wel genoeg. Als student was ik er al mee bezig. Ooit hadden we in de tuin een hopplant. Die heeft het begeven. Ze zijn iets delicater dan de binnenplanten.’

18 uur | ‘Met de jaren ontdoe ik me steeds beter van ballast. Van wat ik niet belangrijk vind, van verplichtingen, van sommige mensen… Het leven is kort. Maar de tijdens corona geofficialiseerde apero bij ons thuis blijft wel essentieel. Geconcentreerd proeven en onze experimentele thuisbrouwsels vergelijken. Hetzelfde bier met verschillende gisten, bijvoorbeeld. Met de kleine installatie in onze garage brouwen we twintig liter per keer, voor eigen consumptie en om te delen. Soms komen er vrienden en ontvouwen er zich geanimeerde gesprekken.’

Daniella Provost: ‘Mijn lievelingsmuziek is de hardcore punk van Sick Of It All, Madball of Pro-Pain. Zeer energizing!’
Daniella Provost: ‘Mijn lievelingsmuziek is de hardcore punk van Sick Of It All, Madball of Pro-Pain. Zeer energizing!’
© Eva Beeusaert

20.00 uur | ‘Daarna moeten we uiteraard eten. Buitenshuis gebeurt dat altijd te voet of met de fiets. En vaak kiezen we voor de Thaise keuken. Jarenlang gingen we naar Sala Thai in Gent, dat intussen helaas gesloten is. Nu hebben we een nieuwe parel ontdekt: Phaya Thai. Daar smaakt het eten min of meer zoals in Thailand, waar we dolgraag naartoe gaan. Thuis zorgt Leslie gelukkig voor gevarieerde en verse gerechten – ikzelf kan beter brouwen dan koken. Zijn groene curry is heel lekker. Of tom kha kai, de witte Thaise soep met kokosmelk. Of typisch Belgische kost, zoals spaghetti.’

23 uur | ‘Als we niet uitgaan, kijk ik weleens naar ‘The Wire’, volgens mij de beste serie ooit. Vanavond gaan we naar de Trollekelder, een van de beste biercafés in Gent. Buitenlandse vrienden zijn altijd onder de indruk van de enorme kaart. Als we thuis verder keuvelen, is dat vaak met radio Willy op de achtergrond: ik ben een grote fan. Er wordt niet te veel ‘volgebabbeld’ – daar word ik horendol van, en de muziek is doorgaans helemaal mijn smaak. Ik hou van nieuwe impulsen, maar zat op kot in de jaren 90 en groeide op met The Cure, Depeche Mode en Nick Cave: new wave die me in mijn puberteit heeft geholpen. Ik ga ook graag naar hardcore punkoptredens van Sick Of It All, Madball of Pro-Pain: het extraverte kantje van de introvert die ik ben, én zeer energizing. Sommigen zien er agressie in, terwijl het eigenlijk een vriendelijke, zorgende beweging is.’

1.30 uur | ‘Soms wordt er lang doorgeproefd. Tegenwoordig zegt mijn lichaam wel tijdig dat het welletjes is ­geweest. Vroeger was ik een echte nachtuil.’

Advertentie